IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Избрано
10:41 | 22 февруари 2018
Обновен: 06:09 | 24 март 2024

Бургас изпревари Варна по раждаемост

Кризата за бебета се задълбочава в цялата страна, сочат последните данни от Министерството на здравеопазването

По материала работи: Пламен Янков
Бургас изпревари Варна по раждаемост

Бургас изпревари трайно Варна по раждаемост. Това сочат най-новите данни от електронния регистър на Министерството на здравеопазването(МЗ). От началото на годината до 22 февруари в Бургаска област са се родили 323 бебета, във Варненска – едва 265. Така морската столица отстъпи третото и отиде на четвърто място по раждаемост в страната. 

 

На първа позиция е София град с 1 194 новородени, на втора – Пловдив с 616. Данните от електронния регистър на МЗ показват също, че кризата за бебета се задълбочава в цялата страна. Във Варна бебетата са с 393 по-малко в сравнение със същия период на м.г.(спадът е над 2 пъти), в София – с 983, в Пловдив – с 304, в Бургас – със 126. Отрицателен ръст има дори в една от най-бедните области – Видинската, където новородените от началото на годината са 51, с 16 по-малко в сравнение със същия период на 2017 г. 


Според специалисти основните причини за намалението на раждаемостта се свързват с икономически причини и с желанието на все повече семейства да останат само с 1 дете. Увеличила се и честотата на безплодието както при жените, така и при мъжете. Процентът е около 10 – 12. Основните причини се търсят в това, че все повече семейства отлагат първата си рожба за след 35 г., в инфекциите, предавани по полов път и лечението им, и т.н. Сред логичните обяснения е и миграцията на млади двойки към по-богатите страни от ЕС. 


СТАВРИ ТАРГОВ
 

Коментари

Новини Варна