IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
07:40 | 23 февруари 2018
Обновен: 06:29 | 14 април 2024

Киберхигиена, или как да се пазим от хакери

Във Варна гостува европейска инициатива за безопасен интернет

По материала работи: Пламен Янков
СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ „ЕЛЕКТРОННО УПРАВЛЕНИЕ” (ДАЕУ) обучават деца на безопасен интернет в цялата страна.

В неделя от 11 ч. в креативното пространство за споделена работа „Иноватор“ във Варна експерти от Държавна агенция „Електронно управление” (ДАЕУ) ще се включат в образователна инициатива. Събитието е част от поредица седмични работилници, но е специално посветено на безопасния интернет и темата за киберхигиена при децата до 13-годишна възраст.

 

Чували ли сте за понятието киберхигиена? Със сигурност измиването на зъбите и вземането на душ не е нещо, което традиционно свързваме с технологията, но терминът е полезна метафора за онези от нас, които трябва да вземат разумни решения за нашите “умни” устройства.

 

КАМПАНИЯТА Е ПОДКРЕПЕНА ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ КОМИСАР по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.
 

 

Добрата хигиена е нещо, на което сме научени като деца,  и нещо, към което обикновено се придържаме до края на живота си. Тя включва три основни принципа: 1) използване на продукти, които отговарят на нашите хигиенни потребности, 2) правилно изпълнение на хигиенните задачи и 3) изграждане на рутина.

 

Но какво общо има всичко това с компютъра ви?

Днес кибератаките са един от най-опасните рискове за сигурността в света: не само икономическото и финансовото им въздействие е огромно, но и влиянието им върху стабилността и качеството на живот на обществото.  През 2016 г. в ЕС са регистрирани над 4000 кибератаки на ден,  80% от фирмите са докладвали, че са претърпели киберинцидент, а 76% от тях са били обект на т.нар. фишинг (phishing) атаки. В същото време изследванията показват, че 80% от кибератаките могат да бъдат преодолени с елементарна киберхигиена.

 

Киберхигиената служи да мислим и да се подготвим проактивно

за нашата киберсигурност - както правим с нашата всекидневна лична хигиена - да се противопоставяме на най-разпространените киберзаплахи и проблемите, свързани със сигурността онлайн. Нарастването на киберзаплахите в световен мащаб налага насочването на общественото внимание по темата - чрез информация, съвети и образователни инициативи да се насърчават бдителността и изграждането на устойчиви навици за превенция от киберзаплахи. Киберхигиената трябва да бъде всекидневна практика, а навиците следва да се изградят от най-ранна детска възраст и да станат рутина при ползването на дигиталните технологии във всекидневието.

 

В нашата киберсигурността не е взета достатъчно сериозно, 

колкото например здравето на кореновите канали на зъбите ни - ние приемаме киберсигурността за даденост, но това е нещо, което неизбежно ще се промени. Имайки предвид нарастващия брой киберзаплахи, посоката към това да практикуваме добра кибернетична хигиена е тук, за да остане. 

 

ПОНЯКОГА ДОРИ НАЙ-СИЛНИТЕ ЗАЩИТИ не могат да защитят личните ви данни в мрежата.
 

 

Държавна агенция „Електронно управление“ стартира 6-месечна национална информационно-образователна кампания за киберхигиена по време на българското председателство на Съвета на ЕС, под патронажа на европейския комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. Кампанията под наслов „Няма да ме хакнат“ цели да накара вас, вашето семейство и вашата фирма да помислят за онзи набор от практики и всекидневни навици, които ще ви послужат за превенция от най-разпространените киберзаплахи, ще намалят риска от злонамерена намеса в личното ви и корпоративно киберпространство. Целеви групи на инициативата са децата и подрастващите, малкият и средният бизнес и широката общественост.


 
Планирани редица инициативи – физически и онлайн,

с които да се стартира дискусия в обществото, да се образова аудиторията и да се дадат насоки за изграждането на устойчиви навици за киберхигиена. Киберхигиената е основна отговорност както на отделния гражданин, така и на организациите – бизнес и административни. Вярваме, че подобни инициативи ще помогнат хората да осъзнаят собствената си роля и отговорност за опазване на киберимуществото и идентичността си онлайн. 


Екип на агенцията разработва уроци за две възрастови групи деца - между 7-13 и 13-18 г. Предвижда се съвместно с  Министерството на образованието уроците да достигнат до всички училища, които биха искали да проведат час по киберхигиена, като интерактивните учебни пакети ще бъдат достъпни абсолютно безплатно за учители и директори, а екип от агенцията ще бъде на разположение при нужда от съвет и подпомагане за прилагането на уроците.

 

За малкия и средния бизнес се предвиждат дейности

като провеждане на работилници с участието на международни организации в сферата на мрежовата и информационната сигурност, образователни акции, разпространяване на материали, които ще се споделят активно и на страницата на кампанията във фейсбук. 

 

А ТИ ЗАЩИТИ ЛИ СИ КОМПЮТЪРА? Не забравяйте да го направите, наистина!


 

За изграждане и разпространение на по-добра киберхигиена и култура кампанията привлича приятели и „посланици“ на каузата. 11-годишната Ния Атанасова от Силистра е първият посланик - в Mеждународния ден за безопасен интернет (6 февруари) тя обучи деца от ОУ „Отец Паисий“ и други училища в региона на основните принципи за киберхигиена с материали на кампанията и партньорските организации. 


До момента, със съвместни усилия и с подкрепата на министерства, неправителствени организации и доброволна подкрепа от образователни институции, експертите на ДАЕУ обучиха над 2000 души на базисните принципи за гарантиране на безопасно ползване на интернет.

 

Материала подготви БОРИС ПРОДАНОВ

Коментари

Новини Варна