IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
17:09 | 24 февруари 2018
Обновен: 22:05 | 23 април 2024

С кушии и конкурс за най-красив впряг варненци отбелязаха Тодоровден

С Конският Великден се отбелязва началото на пролетта

По материала работи: Деян Михайлов
С кушии и конкурс за най-красив впряг варненци отбелязаха Тодоровден

Православните християни отбелязаха деня на свети великомъченик Теодор Тирон, наричан и Тодоровден. Празникът винаги е в съботата на първата седмица на Великия пост.

Според народното вярване на този ден свети Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято. На този ден се организират т.нар. кушии - надбягвания с коне и затова празникът е наричан и Конски Великден.


Преди кушията жените си мият косите с вода, в която поставят слама от яслите на конете. Водата от миенето хвърлят на улицата след конете, за да са дълги и здрави косите им като конска грива.


Тодоровден е празник и на младите невести, омъжили се през годината, и затова го наричат и Булкина неделя. Според традицията до Тодоровден те нямат право да месят и пекат хляб. Извършват се обреди за здраве и плодовитост на младите булки.


По традиция Варна също отбелязва Тодоровден. В Университетска ботаническа градина Екопарк стотици зрители се събраха за да почетат празника. „Тук сме да отбележим началото на пролетта – заяви Красимир Косев, директор на ботаническите градини в София, Варна и Балчик. – За поредна година отбелязваме първата седмица на Великите пости с един хубав празник, който се провежда сред природата“. Тържеството бе открито с водосвет и приветствие от Ректора на СУ „Климент Охридски“ – проф. дфн Атанас Герджиков. В приветственото слово бе съобщено, че Министерският съвет е отпуснал 20 000 лв. целево финансиране на Университетска ботаническа градина Екопарк-Варна.

 


Първото състезание бе за най-красив конски впряг. Претендентите дефилираха пред публиката и журито, като бяха нагиздили конете и бяха изписали каруците в традиционни български шарки. Победител в стана Веско Василев с кон Бисер, а в двойният впряг успеха бе Николай Лефтеров с кобилите Палма и Веска. Той обра овациите на публиката, тъй като в каруцата му се возеха нагиздени моми, за които той търсеше зетьове. Неговият подгласник Владимир Тодоров за 4 поредна година не успя да грабне първото място. „Трудно е да пребориш конкуренцията – сподели Тодоров. – Целогодишно се готвим, обгрижваме конете, храним ги, поим ги. Полагаме големи грижи за тях. Всичко което е необходимо. Надявам се догодина вече да се преборим за първата позиция“.


Участници от сдружение „Бран“ представиха демонстрационна езда в строй. Естествено не липсваше и фолклорна програма. Малките кавалджии и гайдарската група спечелиха сърцата на многобройната публиката.


В края на празненстата се проведе и кушия, като над една дузина смелчаци показаха уменията си в бързата езда в пресечена местност. 

 

АЛЕКСАНДЪР ГЪЛЪБОВ
Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари

Новини Варна