IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Избрано
14:04 | 14 март 2018
Обновен: 01:49 | 11 април 2024

8 000 румънци идват за Великден

Очаква се приходите от тях в икономиката на Варна да надхвърлят 1,2 милиона евро

По материала работи: Слав Велев
8 000 румънци идват за Великден

Снимка: Пламен Гутинов, архив

 

8 000 румънци идват за Великденските празници във Варна и курортите около града. Те са резервирали почивката си още през м.г. Повечето от тях ще ползват 4-дневни пакети с 3 нощувки при средна цена около 50 евро. Това означава, че във варненската икономика ще се завъртят над 1,2 млн. евро. Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов проф. Стоян Маринов, член на управителния съвет на Варненската туристическа камара и декан на факултет „Управление“ в Икономическия университет. Повечето от гостите от Румъния идват от няколко години и могат да бъдат наричани традиционни, каза още проф. Маринов. Специално за тях ще отворят врати около 20 хотела, предимно луксозни, които разполагат с вътрешни басейни  и СПА центрове. Над 80% от предлагането ще е олклузив, тъй като то се предпочита от гостите.

 

Напоследък набира скорост и друга формула за почивка – нощувка + закуска на много ниска цена. Тя е предпочитана обаче от младежи, които участват в различни турове през деня и нощта и за тях олинклузивът не е толкова атрактивен. Тази формула е по-типична най-вече за южното Черноморие, предимно за Слънчев бряг, посочи проф. Маринов.

 

Според него проблемът с кадрите за туризма не опира само до заплащането. Много от младите хора търсят също отношение и добри условия на труд. В момента отрасълът изпитва силен недостиг на кадри с полски и румънски език, тъй като туристите желаят да им се говори на родния, а не на английски език, посочи експертът. Той похвали държавата за решението на Министерството на образованието и науката да увеличи приема на кадри за обучение в туризма, специално за Варна и Бургас. Това е мъдра постъпка с оглед на проблемите в отрасъла, отбеляза той. 

 

СТАВРИ ТАРГОВ

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна