IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избрано
08:03 | 14 март 2018
Обновен: 10:37 | 31 март 2024

ЕП прие нови правила за доставките при покупки онлайн

Доставчиците ще трябва да предоставят списък с тарифите за най-често предоставяните услуги

По материала работи: Слав Велев
ЕП прие нови правила за доставките при покупки онлайн

Европейският парламент (ЕП) прие днес нови правила за доставка на стоки, купени онлайн. Предвижда се занапред да има по-ясна информация за цените на доставките, за да се повиши доверието на потребителите, съобщи БТА.

 

Доставчиците ще трябва да предоставят списък с тарифите за най-често предоставяните услуги. Европейската комисия ще помества цените в интернет, което ще позволи сравнение на стойността за доставка между различни държави, както и между различни доставчици, monitor.bg.

 

Проучване на ЕК показва, че две трети от потребителите са се отказвали да направят онлайн покупка, защото цената на международната доставка им се е сторила прекалено висока. Малките и средните предприятия, и хората в отдалечени райони, са изправени пред ограничен избор от доставчици и високи цени на доставките.

 

С новите правила властите получават правото да установяват дали цени за международна доставка в ЕС са необосновано завишени, се посочва в съобщението.
Предвижда се занапред доставчиците да съобщават на националните власти своя оборот, броя на извършените доставки и на служителите си, данни за подизпълнители и процедури за разглеждане на оплаквания.
Доставчици с по-малко от 50 служители, които работят само в една страна, са изключени от разпоредбите.

 

Българският евродепутат Ева Майдел заяви, че отключването на потенциала на дигиталната търговия минава през намирането на работещи решения за физическата доставка на колетни пратки в целия ЕС. „Следователно, предложеният регламент е от изключителна важност не само за потребителите, но най-вече за малките и средна предприятия, които искат да работят с клиенти в цяла Европа. Търсеният ефект е прозрачност при образуването на цените на доставките, възможност за избор на доставчици на международни пратки и повече иновации в сектора", заяви тя.

 

Четете още: 

 

Коментари

Новини Варна