IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
18:54 | 19 март 2018
Обновен: 23:08 | 6 април 2024

Призив към шофьорите: Пазете щъркелите!

За щъркел в беда сигнализирайте на телефон

По материала работи: Юлиян Атанасов
Призив към шофьорите: Пазете щъркелите!

снимка Фейсбук

Студът и резките температурни промени принудиха щъркелите, дошли в страната ни, да нощуват на земята. Във Фейсбук се появи призив към шофьорите да бъдат внимателни. "Силният вятър е принудил идващите от юг ята щъркели да нощуват на земята, а не по клоните на дърветата и стълбовете. Птиците не виждат през нощта, възможно е да излизат на пътя. Моля, внимавайте да не ги нараните!!!", зоват природозащитници.

 

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съветват гражданите, намерили птица в безпомощно състояние в населените места или около тях, да потърсят помощ на "зеления" телефон на съответната Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ), да сигнализират в горските стопанства или в съответната община. Повод за призива им е намирането на бедстващи птици от вида Бял щъркел.

 

 

В страната има няколко спасителни центъра за диви животни и РИОСВ може да потърси съдействие за настаняването на намерените бедстващи птици. Има определен законов ред, припомнят от МОСВ. Птиците се настанява с протокол и след възстановяването им се връщат в природата на мястото на намиране или на подходящо място в близост до него. Белият щъркел (Ciconia ciconia), e защитен вид, включен в Приложение №3 към чл. 37 на Закона за биологичното разнообразие.

 

Щъркелите, както повечето птици, мигрират на юг не заради студеното време, а заради липсата на храна и извършват хранителна миграция. Те се хранят с дребни влечуги, гризачи и насекоми. Въпреки по-студеното време в последните дни, достъпът до храна не е проблем, водоемите не са замръзнали и като цяло няма съществена опасност за птиците. Опасно би било само, ако птицата е с обледенени и замръзнали крила. В този случай има нужда от помощ, обясняват екоинспекторите. Преди ден стана ясно, че Сафет Халид от силистренското село Зарица е прибрал в скромния си дом няколко щъркела, за да ги спаси от измръзване.

 

В тази част от страната времето е изключително лошо, с ниски температури, на места има поледици и сняг. В Исперих дърветата са заледени. Подобно явление не си спомнят и хората в зряла възраст.

 

Телефонът за сигнали към РИОСВ Варна е: 052634 582

 

Четете още: Чудотворната икона на Пресвета Богородица „Скоропослушница“ пристига във Варна

Коментари

Новини Варна