IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
20:34 | 22 март 2018
Обновен: 22:00 | 23 април 2024

АПИ с апел: Карайте внимателно!

Над 1000 машини почистват пътните настилки в страната

По материала работи: Деян Михайлов
АПИ с апел: Карайте внимателно!

Шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена със зимните условия, и без резки маневри, апелират от Агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Над 1000 машини почистват пътните настилки в районите със снеговалеж в момента. Работата на екипите не е спирала, но при продължаващи валежи е невъзможно пътищата да са почистени до асфалт, посочват в съобщение от агенцията.

АПИ припомня, че поддържането на пътната инфраструктура е разделено на четири нива, регламентирани в наредба. В ниво "А" на поддържане са пътищата с интензивност на движението над 4000 моторни превозни средства на ден, каквито са магистралите и първокласните пътища, и направленията, свързващи съседни области. Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж за ниво "А" е 3 см.

Максималният срок за извършване на снегопочистващите дейности от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването до постигане на изискванията за ниво "А" е 2 часа.

В ниво "Б" са пътищата с трафик между 2000 и 4000 МПС на ден. Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж е 5 см. Максималният срок за извършване на снегопочистващите дейности от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до постигане на изискванията за ниво "Б" е 3 часа.

В ниво "В" са пътищата с трафик между 500 и 2000 МПС на ден. Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж е 7 см. Максималният срок за извършване на снегопочистващите дейности от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до постигане на изискванията за ниво "В" е 5 часа.

В ниво "Г" са пътищата с трафик по-малко от 500 МПС на ден. Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж е 10 см. Максималният срок за извършване на снегопочистващите дейности от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до постигане на изискванията за ниво "Г" е 8 часа.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна