IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 29°
Избрано
16:14 | 22 март 2018
Обновен: 20:45 | 12 април 2024

Щъркели бедстват, а Зелените ги няма

Еко организации, които получават милиони по различни грантове, изглеждат незаинтересовани

По материала работи: Пламен Янков
Снимката е илюстративна

Десетки щъркели бедстват измръзнали край пътя между Дъскотна и Айтос, около 5 км преди отбивката за Вресово.

 

Щъркелите не се движат, а това е изключително опасно за тях, защото може да замръзнат.

 

Температурите в тази част на Бургаска област са минус 3 градуса, а снегът се сипе на парцали. Ако в следващите часове не се намери кой да им помогне те ще загинат.

 

Има подаден сигнал днес за щъркели в беда и край село Пиперков чифлик чрез телефон 112 в оперативния център на Общината в Кюстендил. По думите на експерт от общината става въпрос за става въпрос за щъркели, които са в гнездата си, но около тях има натрупала се снежна покривка.

 

“Разговарях с експерти, които посочиха, че към момента няма опасност за щъркелите. Проблем ще бъде, ако птиците са на земята и по една или друга причина не могат да излетят и да се върнат в гнездата си. Свързах се и с човека, подал сигнала и му обясних ситуацията”, каза Ивайло Чалъков.

 

По думите му към момента не е необходимо да се предприемат каквито и да е било действия относно щъркелите, намиращи се в гнездата си.

 

Вчера зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков посети село Зарица в община Главиница, за да се запознае на място със ситуацията около намерените и спасени бедстващи щъркели. Преди дни жител на селото оказа помощ на пет бели щъркела с обледенени крила.

 

До момента в инспекцията в Русе са постъпили повече от 12 сигнала от граждани или служители в общинските администрации. До вчера в стопански дворове са прибрани 15 птици в с. Черник (община Дулово), една – в с. Вокил (община Дулово), 2 – в Регионалното депо в Силистра, една – в с. Овен (община Силистра), и една – в Исперих (община Разград).

 

Заради температурните аномалии щъркели в цялата страна бяха прибирани от добри хора, които им осигуряваха подслон и храна на свой риск.

 

Зелените организации, които получават милиони по различни грантове, свързани с птиците в България, изглеждат незаинтересовани.

Източник: novinite.eu

Коментари

Новини Варна