IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Избрано
15:32 | 23 март 2018
Обновен: 10:40 | 31 март 2024

АПИ: Пътищата в страната са проходими при зимни условия

Над 850 снегопочистващи машини обработват настилките

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Архив

Над 850 машини почистват пътните настилки по републиканската мрежа в районите със снеговалеж. Обработката на настилките продължава, за да се осигури безопасността на пътуването при зимни условия. През нощта и тази сутрин най-интензивен беше снеговалежът в областите Ловеч, Велико Търново, Търговище и Русе. Републиканските пътища са почистени, но при зимни условия и снеговалеж шофьорите трябва да карат внимателно, каза в сутрешния блок на бТВ председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов.

 

Българските пътища се почистват по техническа спецификация, която е идентична с европейската, а контролът върху работата на пътноподдържащите фирми е сериозен. Всички снегопочистващи машини са с GPS, прави се и снимков материал и това, което не е свършено на нужното ниво се санкционира, каза инж. Атанасов, и посочи, че през зимата най-сериозен проблем създава тежкотоварният трафик, тъй като на денонощие през страната транзитно преминават около 10 000 ТИР-а. Един ТИР е достатъчен да блокира половин България и поради тази причина при силен снеговалеж се ограничава движението им, обясни инж. Атанасов. Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и предприемат всички необходими действия за осигуряване проходимостта на републиканската мрежа при зимни условия.

Коментари

Новини Варна