IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Избрано
07:00 | 17 април 2018
Обновен: 21:53 | 23 април 2024

Днес е Световният ден на хемофилията

Във Варна Денят ще бъде отбелязан с велопоход на 21 април

По материала работи: Пламен Янков
Днес е Световният ден на хемофилията

На 17 април отбелязваме Световния ден на болните от хемофилия. В България засегнатите са 700 души, от които 120 деца (към 2017 г.).

 

Хемофилията е генетична болест, при която кръвта не се съсирва в нормалния интервал, съсирекът е нетраен или кръвта изобщо не се съсирва. От хемофилия страдат всеки 1 на 10 000 мъже в света. Жените са само преносители, заради двете си Х хромозоми, но мъжете с една Х и една Y - развиват клиничната картина на болестта. Ако мъж развие болестта, синовете му няма да я имат, но дъщерите ще бъдат носителки.

 

Във Варна Денят на болните от хемофилия ще бъде отбелязан на 21 април с Велопоход "Заедно", организиран от Българската асоциация по хемофилия за 3-та поредна година. Социално-спортното събитие стартира точно в 11:00 ч. едновременно в 4-те най-големи града у нас – София, Пловдив, Варна и Бургас и ще премине под патронажа на Датското посолство в София и Министерство на Здравеопазването. Сборният пункт в София са Пилоните на НДК, във Варна – Входа на Морската Градина, в Пловдив – Площад "Съединение" и в Бургас - Площад "Тройката". Маршрутите и в 4-те града са леки и по-скоро символични, съобразено с децата и болните, които ще се включат.

 

Тази година кампанията по случай Световния ден на Хемофилията ще премине под мотото "Споделянето е сила!"Асоциацията ежегодно отбелязва Световния ден на Хемофилията на 17 април с различни публични събития и проекти, които целят да дадат гласност на инициативите за осигуряване на необходимото лечение на хората с наследствени нарушения на кръвосъсирването.

Коментари

Новини Варна