IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
14:58 | 18 април 2018
Обновен: 07:59 | 25 април 2024

Виктор Бузев: Най-дейните в опазването на културното наследство на града не са варненци

Все по-често чужденци купуват сгради и ги реставрират, разкри главният архитект на община Варна в сутрешния блок на тв „Черно море“

По материала работи: Борис Проданов
Виктор Бузев: Най-дейните в опазването на културното наследство на града не са варненци

Виктор Бузев, главен архитект на община Варна, говори в сутрешния блок на тв „Черно море“ как се опазва културното наследство на града.

 

„Само с последователност в действията се стига до положителни резултати. Във времето вече 4 г. мога да се похваля с добри примери – сгради, оставени от недобросъвестни собственици, опожарявани и оставени на времето, вече са с нови стопани, които са им върнали блясъка. Според старите списъци сградите са около 450, преди около 3 г. предложихме да се добавят още около 150 сгради. Вече има нови административни адреси, които са въведени“, коментира арх. Бузев.


За миналата година са реставрирани 12 сгради, за тази се подготвят 15. 


„Интересното е, че повечето от нашите съграждани виждат в своите сгради квадратни метри, обезщетения. А когато се мисли за пари, нещата придобиват ужасяващи очертания. Трябва да има добри примери, за да бъдат следвани. Военноморските сили са държавна структура, намерили сили, време и средства за своите сгради. Бавно и постепенно те се възстановяват и реставрират. Ето отличен пример. Прави се проект и за сградата на ОД на МВР. По ул. „Преслав“ нещата се променят в положителна насока“, добави той.


И хвърли бомбата: „За съжаление или не, най-дейните в опазването на културното наследство на града не са варненци. Даже са и чужденци. Част от тях. Това ме обнадеждава“.


„От Германия и Русия има хора, които купуват паметници на културата и ги възстановяват. Като се разходим из столиците на тези държави, ще видим отношението, затова не се изненадвам. Искам да поздравя и Пламен Танев, който не е кореняк варненец, но възстанови Морското казино“, изтъкна арх. Бузев.


Според него процесът е бавен, но се осъществява. Който собственик не се съобрази с изискванията на нормативната база, всъщност не спазва директна заповед на кмета на Варна. Санкциите са първата фаза, след това общината влиза в ролята си, ипотекира имота, за да осигури финансиране за възстановяването му. И пак или собственикът поема разходите, или общината придобива собственост върху реставрирания  имот. 


Борис Проданов
Иван Барбов


Пълното интервю: "Щрихи от утрото" (18.04.2018) - Как опазваме културното наследство на Варна

Коментари

Новини Варна