IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Избрано
20:26 | 20 април 2018
Обновен: 23:01 | 23 април 2024

.Държавата ще бори хулиганите с повече камери и претърсвания

Сегашната форма за борба не е много ефикасна, отчете Кралев

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка БТА.

Повече камери и полиция по стадионите, както и щателни претърсвания – това готвят органите на реда за борба с футболните хулигани след тежкия инцидент по време на дербито между Левски и ЦСКА, при който тежка пострада полицайка.

Всъщност, мерките не са съвсем нови, защото и сега на всички стадиони има видеонаблюдение. Агитките също се претърсват преди влизането на стадиона.

 

Всички по стадионите ще бъдат наблюдавани, ще монтираме допълнителни камери, закани се вътрешните работи Валентин Радев на брифинг след срещата между институциите на националния стадион "Васил Левски".

 

МВР шефът отчете, че по време на срещата са били набелязани краткосрочни и дългосрочни мерки. По думите му освен допълнително видеонаблюдение, феновете, посещаващи спортни мероприятия, ще бъдат подлагани на още по щателно претърсване, за да не се допуска вкарването на забранени предмети в стадионите.

 

Дългосрочните решения дойдоха от спортния министър Красен Кралев, който предложи промени в законите.
"От години българският спорт става заложник на една шепа хулигани. Голяма част от тях са с криминално досие и те тероризират и фенове, и зрители, и съдии и треньори. Всички.", посочи Кралев, цитиран от "Фокус". Затова по думите му трябва да бъде засилена персоналната отговорност на тези лица.

 

"Всички сме обединени около идеята, че досегашната форма за борба с тези уродливи явления не е много ефективна. Смятаме, че основният пропуск е, че законът се концентрира върху санкции на клубовете. Оттук нататък, всички дългосрочни промени, които ще правим, ще изповядват философията за засилване на личната отговорност", подчерта министър Кралев.

 

По думите му друго изискване е за нова наредба за сигурността по спортните обекти. "Ще изискваме от всички клубове да бъдат поставени камери. Като имат пари да дават по 20 000 лв месечна заплата за футболисти, ще имат и 20 000 лв за камери", посочи Кралев.

 

Той допълни, че е обсъждане и вариант за поименна продажба на билети, за да се знае самоличността на всеки футболен фен, който влиза на стадиона.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна