IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
08:49 | 21 април 2018
Обновен: 21:50 | 23 април 2024

Искате кола втора ръка? Вижте за какво трябва да внимавате

Огромен процент от автомобилите са катастрофирали, а след това минават на козметичен ремонт, сочат данните

По материала работи: Борис Проданов
Искате кола втора ръка? Вижте за какво трябва да внимавате

Повечето коли втора ръка по пътищата ни са убийци. Огромен процент от тях са катастрофирали, а след това минават на козметичен ремонт. Това сочат последните данни на експерти, пише novini.bg.

 

„Българинът иска да му е евтино“, смятат търговци. За колите втора употреба никой не може да даде гаранция, а катастрофи стават и с нови автомобили, допълват продавачи.

 

Според Явор Иванов от Института за пътна безопасност когато искаме кола втора ръка трябва да внимаваме за много неща. „Един автомобил, който е с обективна история, първо продавачът трябва да го регистрира в системата и да мине през сервиз“, посочи той пред Нова телевизия по повод специалната платформа, която се пълни с данни за колите, за да се информират хората лесно. Според него по този начин те ще демонстрират коректност.

 

Първо важно правило е да не се доверяваме на километража, тъй като много често данните са манипулирани. Експертът съветва да сме бдителни за части, които най-често се износват – волан, педали, скоростен лост, седалките. „При сядане ние често се трием в тях, хубаво е да се погледне и двигателният отсег“, посочи Явор Иванов.

 

По думите му ако двигателят е измит, трябва да внимаваме. „Хубаво е да се види оборотите на празен ход дали са стабилни“, допълни експертът. Най-важното е купувачите да търсят експертна оценка, смята още специалистът. 

 

 

Коментари

Новини Варна