IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
15:51 | 25 април 2018
Обновен: 19:50 | 17 април 2024

Ухапаните от бездомни кучета във Варна намаляват

Общината има строги правила за отглеждането на домашните любимци, допълва Николай Няголов, директор на дирекция УСКОР

По материала работи: Борис Проданов
Ухапаните от бездомни кучета във Варна намаляват

Николай Няголов, директор на дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“ в общината, коментира пред Медийна група „Черно море“, че правилата за отглеждане на кучета и котки са подробно разписани в нормативната база.

 

„Санкциите за домашни любимци, разхождани без намордници са заложени в Наредбата за обществения ред. За кучета над 10 кг е задължително намордник и каишка, а глобата е 100 лв. За м.г. са съставени 190 акта за административни нарушения от звеното за контрол регистрация. За т.г. актовете вече са 56, а 10 от тях са точно по тази точка от Наредбата – за липса на намордник и нашийник. Актовете за последните 3 г. са по различни членове на Наредбата – за нерегистрирани домашни любимци, за разхождане без нашийник и намордник, и евентуално за неподходящи битови условия за животното. Имали сме случаи на осиновени кучета от Общинския приют, управителят посещава мястото, за да прецени дали четириногото може да живее там“, обясни Николай Няголов.

 

Има и санкция от 50 лв. за собственици на кучета, които не почистват след тях.

 

„Много често граждани го правят и когато ги сварваме в нарушение ги санкционираме или правим предписание. Провеждаме и превантивна дейност в това отношение“, допълни общинският шеф.

 

11 площадки във Варна са определени за разходки на домашни любимци в петте района. Забранени са паркове, градини, детски градини, училища.

 

Регистрираните домашни любимци (кучета) в общината са над 3500. За тях са заплатени такси. Правят се проверки от служители към УСКОР, бройката им се увеличава всяка година.

 

В УСКОР всеки месец получават актуални данни за нахапани хора от кучета. Те постъпват от РЗИ – Варна, но от домашни любимци сигналът е само 1, който е пренасочен към съответното районно полицейско управление, за да се вземат мерки от новосъздадената Зоополиция.

 

„От бездомни кучета бройката е различна всеки месец. По принцип случаите не са много, от година на година са все по-малко, защото популацията сериозно е намаляла. Имаме около 600 кучета. Около 95% от тях са маркирани. Нараства обаче популацията на котките. Ще разработим проект да прибираме в приюта и тях. Там ще ги кастрираме, ваксинираме, обезпаразитяваме. Известно време животното може да бъде осиновено. С кучетата имаме голям успех, около 140 от тях са осиновени, има желаещи дори от чужбина“, разкри Николай Няголов.

 

И добави, че от доста време безуспешно се търси ветеринарен лекар за приюта в Каменар.

 

Нина Рускова

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна