IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
06:00 | 26 април 2018
Обновен: 10:11 | 17 април 2024

Национални всекидневници и периодични издания вдигат цени заради по-скъпата хартия

Руският монопол в бранша е повишил цената на тон, за първите три месеца на годината, с над една трета

По материала работи: Борис Проданов
Национални всекидневници и периодични издания вдигат цени заради по-скъпата хартия

С между 20 и 40 лв. на годишна база вдигат цените си някой от националните ежедневници и периодични издания. Това сочат заявените от издателствата промени, а нарастването е между 6 и 19%.

 

Репортерска проверка на Медийна група „Черно море“ в печатниците показа, че причината за изненадващата промяна на пазара е рязкото поскъпване на вестникарската хартия. Потърсихме експертното мнение на Веселин Спасов, ръководител на печатницата в Разград, който обясни, че кризата в бранша е от началото на годината, но всъщност промените са започнали преди близо 5 г.

 

„Преди повече от 4 години и половина земетресение в Чили разруши един от големите заводи за целулоза в света. Производители са още САЩ и Русия, а качествените офсетова и хромова хартия, които са с по-високо съдържание на целулоза съответно поскъпнаха поради липсата на суровина. Що се отнася до вестникарската хартия, тя е нискокачествена, с високо съдържание на нецелулозни добавки. След инцидента в Чили запази цената си и още дълго време се търгуваше по около 950 – 1000 лв./тон. Произвежда се в 3 – 4 завода в Русия, а нашата печатница ползва около 1200 тона годишно от нея. Малко по-добрата финландска вестникарска хартия се търгуваше 1250/1350 лв./тон и въобще не попадаше в полезрението на издателите“, коментира Веселин Спасов.

 

Той обаче добави, че от половин година руската хартия за вестници плавно нараства – първоначално незабележимо – няколко пъти с по 20-ина лева за тон, един път 50 лв./тон.

 

„И така в един момент започнахме да поръчваме вестникарска хартия за 1050 лв./тон, което вече е над допустимото поскъпване. Не се притесних – в началото на всяка година има известни маржове на суровината, но нещата се успокояват през пролетта, а наесен цените са най-ниски. Но на 11 април получих писмо от един от големите доставчици, в който цената вече беше… 1300 лв./тон (без ДДС!) вестникарска хартия!“, продължи с хронологията на събитията експертът.

 

Според него на цената е повлияло преизбирането на Путин за президент на Русия, изгорелият завод в Полша, който също е произвеждал от вестникарската хартия и възможността на руснаците да търгуват суровината по-изгодно на азиатския пазар, вместо на европейския.

 

„В друго писмо от средата на април друг доставчик наблегна на факта, че не може да обещае стабилност на цените в този диапазон. Затова разбирам голямото притеснение в бранша. Много от изданията имат абонамент на други цени и трябва да го изпълнят. Няма как да поискат доплащане. И ние сме притеснени – имаме договор за отпечатване на голямо количество тетрадки на цени от началото на годината, а сега вече сме на загуба“, обобщи Веселин Спасов.

 

Той не знае дали е изгодно да се търси доставка от САЩ или Китай, защото цените могат да паднат, а оттам транспортът оскъпява сериозно суровината.

 

Очертава се патова ситуация за издателите, които могат да се окажат заложници в ценова игра на вестникарската хартия в Европа, която няма точни правила и се контролира от Русия – държава, на която Западът наложи сериозни икономически санкции. И сега може би получава своеобразен контраудар насочен срещу медийния пазар.

 

На този етап вестник „Черно море“ няма да последва примера на националните ежедневници и запазва продажната си цена, стига производителите на хартия да не ни сюрпризират с нов драстичен скок.

 

Коментари

Новини Варна