IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Избрано
08:11 | 19 май 2018
Обновен: 22:44 | 24 март 2024

Днес е Европейският ден за борба със затлъстяването

Инициативата се отбелязва за седма поредна година

По материала работи: Пламен Янков
Днес е Европейският ден за борба със затлъстяването

За седма поредна година Европейският ден за борба със затлъстяването -19 май се отбелязва в България.

 

Според медицинските специалисти наднорменото тегло и затлъстяването са основни рискови фактори за редица хронични заболявания: високо кръвно налягане и мозъчен инсулт, исхемична болест на сърцето, диабет, хормонални нарушения, ставни заболявания, някой видове рак и др.

 

За здравословно (препоръчително) се приема това тегло, което се свързва с нисък здравен риск и обуславя добра работоспособност и дълголетие.

 

Индивидуалното тегло зависи от: пол, ръст, възраст, наследственост.

Като приблизителен критерий за оценка на теглото се използва Индексът на телесна маса (ИТМ), който представлява теглото на човека (в килограми) разделено на квадрата на неговата височина (в сантиметри). Лице с ИТМ, равно или по-голямо от 25, се счита, че е с наднормено тегло. Лице с ИТМ 30 или повече е със затлъстяване.

 

Все по-често за оценка на затлъстяването лекарите се доверяват и на друг критерий- обиколка на талията в сантиметри. Обиколката на талията е свързана с нисък здравен риск, когато при мъжете е под 94 см, а при жените под 80 см. При стойности над 102 см при мъжете и над 88 см за жените значително се повишава здравния риск.

 

Свръх теглото и затлъстяването се дължат на продължителен прием на енергия над индивидуалните потребности и /или ниска физическа активност.

 

Поддържането на тегло в нормални граници е основният критерий за оценка на баланса между приема на енергия с храната и изразходването на тази енергия. Високият прием на храни, богати на енергия, особено тези с високо съдържание на мазнини и захар, както и приема на голямо количество храна увеличават риска от наднормено тегло и затлъстяване.

 

Какво може да се направи?

Предприемането на мерки за намаляване на теглото е особено наложително за хората със затлъстяване.

 

За да поддържате здравословно тегло спазвайте принципите на здравословно хранене, бъдете физически активни всеки ден и редовно контролирайте теглото си.

 

Поставяйте си реалистични цели, не се стремете да отслабвате с повече от 0,5 кг. на седмица – прилагането на много нискокалорийни диети и гладуване също е вредно за здравето и не води до трайни резултати.

Коментари

Новини Варна