IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
07:50 | 21 май 2018
Обновен: 21:45 | 23 април 2024

Почитаме светите равноапостоли Константин и царица Елена

За имен ден да почерпят Константин, Костадин, Константина, Костадинa, Динкo, Динка, Елена, Елеонора, Ели, Еленкo

По материала работи: Борис Проданов
Почитаме светите равноапостоли Константин и царица Елена

Църквата почита паметта на Св.Св. равноапостоли Константин и Елена. Константин се смята за първият християнски римски император. Преданието разказва, че майка му - царица Елена, отива на поклонение в местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Според поверието св. Елена носи градушка в ръкава си и затова през този ден стопаните не работят вкъщи и на полето.

 

В чест на св. Константин и майка му св. Елена жените пекат обредни курбани - ако някой от родата е прекарал тежка болест или премеждие.

 

Традициите на празника повеляват да се изпълняват и нестинарски танци. В огнената жарава играят само призваните, в които се е вселил духът на светеца. Обикновено нестинарите са жени и мъже от един и същи род и умението им се предава по наследство.

 

Подготовката им започва от сутринта. Те се събират в параклиса на светците, където се съхраняват техните свещени икони и нестинарският тъпан, съпровождащ обреда. Всеки носи различни дарове като печено агне, хляб, ракия и вино. Младите палят голям огън, който до вечерта трябва да прегори. Тогава с иконите в ръце нестинарите прекрачват с боси крака в жаравата и пристъпват бавно под ритъма на тъпана.

 

Вярва се, че по време на своя танц те могат да влязат в контакт със светците Константин и Елена, които им помагат да пророкуват и да лекуват болести.

 

Мъжете, които си харесат булка на 21 май, са късметлии, защото съпругите им ще са добри домакини и ще ги дарят със синове.

 

На този ден имен ден празнуват: Константин, Костадин, Константина, Костадинa, Динкo, Динка, Елена, Елеонора, Ели, Еленкo

 

Коментари

Новини Варна