Мамят по 100 души на ден, повечето в интернет
95% от разследванията са срещу неизвестен извършител
Публикувана: 23 May 2018 | 8:12

Близо 100 души на ден в България горят от измами, като повечето от тях стават жертви в интернет.

 

Това сочат данните на МВР за една календарна година, в която са регистрирани 2577 измами, останалите над 1000 са били с незначителна вреда и не попадат в статистиката, въпреки че по тях отново се е работило, пише „Монитор“.

 

Числата обаче сочат, че над 95% от делата, които е водило вътрешното ведомство, са били срещу неизвестен извършител, а разкритите, в които влизат и такива от предходни години, са 662. Измамниците са били основно мъже, но има заловени и 88 жени.

 

Основните пострадали в графа „измами“ в отчетите на силовото министерство са били жертви, доверили се на писма в интернет. Една от последните тенденции, които заляха електронните пощи, беше със съобщения от различни институции – банки, НАП, енергоразпределителни дружества и фирми за бързи кредити. В уведомленията пишело, че собствениците на електронните пощи имат просрочени задължения и за да избегнат съдебни процедури, трябва да внесат определена сума на посочена сметка.

 

Те превеждали парите, които в повечето случаи не надхвърляли 100 лева, след което посочените сметки били изпразвани и закривани. Само за ден 30 души са повярвали и са платили сумата. След това измамата се разраснала заради стотиците хиляди изпратени съобщения, което повлякло след себе си и нова вълна от ужилени. За щастие с дребни суми.

 

Служителите на ГДБОП веднага се активизирали и започнали да разследват фишинг атаката. Те установили, че тя идва от страни извън ЕС.

 

 

Коментари ( 0 )