IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
12:59 | 23 май 2018
Обновен: 11:17 | 15 април 2024

Връчиха награди „Варна“ (СНИМКИ)

Кметът и председателят на Общинския съвет отличиха лауреатите

По материала работи: Борис Проданов
Връчиха награди „Варна“ (СНИМКИ)

Кметът на Варна Иван Портних и председателят на Общинкския съвет Тодор Балабанов връчиха награди „Варна“ на най-изявените през годината хора на науката, образованието, културата и изкуството. Награждаването се състоя в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.

 

"По традиция в навечерието на най-големия празник на духовността, на българската култура и книжовност – 24 май,  и тази година имам чест да бъдат част от церемонията по връчване на награди „Варна“! Според нашите архиви за първи път този приз се дава през далечната 1984 г. и вече над 3 десетилетия Община Варна отличава  дейци на образованието и културата, номинирани от граждани,  неправителствени организации,  научни и творчески колективи. Това е наградата на гражданите на Варна! Поздравявам тазгодишните носители на приза, нека все така упорито и всеотдайно работят за града ни. Нека си пожелаем всяка година награда Варна да намира своите достойни притежатели. Защото Варна е богата с успели и талантливи хора!", заяви кметът Иван Портних.

 

„Връчването на награди “Варна“ съвпада с Българското председателство на Съвета на ЕС. Това е повод да покажем на Брюксел, че във Варна работят и се развиват отлични педагози, учени и творци. Обединена Европа има нужда от личности като Вас – с творчески заряд, с иновативно мислене, с визия за бъдещето“, изтъкна Тодор Балабанов и пожела на отличените да запазят устрема и будния си дух.

 

В празничната програма се включиха хор „Морски звуци” при хорова школа „Проф. Марин Чонев”, с диригент Росица Щерева, и вокален ансамбъл „Звездни струни”.

Голямата награда в културата тази година получи поетът Валери Станков за цялостно творчество. В раздел „Литература“ отличието отива при Панко Анчев за издаденото литературно-критическо изследване „В зоната на разпада“.

 

В категория „Изобразителни изкуства“ е отличен Пламен Аврамов - за юбилейната му изложба за скулптура и рисунка през 2017 г. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“.

Наградата в раздел „Театър“ е за Симеон Лютаков – за забележителното му представяне в ролята на полицая Давид в „Едноокият цар“ от Марк Креует, както и за Цветина Иванова – за премиерната за България постановка „Влюбеният Шекспир“ от Ли Хол в ролите на Виола/Кент/Ромео/Жулиета.

Лауреатите в категория „Музика“ са духовият оркестър на ВМС и Константин Джамбазов – музикант, композитор и продуцент с големи постижения.

 

Балетният състав на Държавна опера – Варна също е сред призьорите за „Лебедово езеро“ (хореограф Светлана Тоншева).

В категория „Танц“ приз получи Милена Попова, хореограф, педагог и ръководител на балет „Мелади“. Другият отличен е академичният танцов театър „Черноризец Храбър” с художествен ръководител проф. Петър Ангелов.

Екипът на БНТ – Варна, взе отличие в категория „Кино“.

В раздел „Журналистика“ победител е Емилиян Ялъмов.

В областта на хуманитарните науки индивидуална награда заслужи проф. Виолетка Тачева – за научно-творчески постижения, преподавателска дейност в областта на езикознанието. Колективна награда има екипът на Отделението по ортопедия и травматология към УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, с ръководител д-р Калин Михов.

 

В областта на природните науки колективен приз получи научен колектив с ръководител доц. д-р Валентина Тодорова – за работа по проекти за опазване на Черно море.

 

В областта на обществените науки индивидуалнтата награда е за проф. д-р Росен Николаев, който е автор на монографията „Оптимизиране планирането на производствено-транспортни дейности на предприятието с относителни критерии“.

 

Колективната награда за научен колектив с ръководител капитан II ранг проф. д-р Мирослав Цветков – за екомониторинг на Черно море.

 

В областта на техническите науки отличен е проф. д.т.н. Николай Джагаров – за постижения в електротехниката, електроенергетиката и електрообзавеждането на корабите.

 

Колективна награда за научен колектив с ръководител проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев – декан на Архитектурния факултет  на  ВСУ „Черноризец Храбър”.

 

„Ученик на годината” в областта на общообразователната подготовка е Илиян Кънчев – ученик от ХII д клас в III ПМГ „Акад. Методий Попов“.

 

В професионалната подготовка печели Стефчо Христов – IХ клас в Спортното училище „Георги Бенковски“, национален състезател по вдигане на тежести.

 

„Учител на годината” в предучилищното образование е Валентина Александрова – старши учител в ДГ № 34 „Лястовичка“.

 

В основното образование приз получава Севдалина Атанасова – старши учител в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“.

 

В средното образование наградена е Елена Димитрова – старши учител по информатика и информационни технологии в МГ „Д-р Петър Берон“.

 

„Учител на годината” в областта на професионалната подготовка е Тодор Методиев Тодоров – старши учител по хореография в СУ „Елин Пелин“.

 

“Колектив на годината” в предучилищното образование – ДГ № 31 „Крилатко“ с директор Елена Ташева. В основното училищно образование печели ОУ „Цар Симеон I“ с директор Стоянка Велянова. В средното образование първенец е IV езикова гимназия „Фредерик Жолио - Кюри“ с директор Веселина Тотева.

 

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна