Честит 24 мaй!
69 блока ще се включат в традиционното празнично шествие във Варна
Публикувана: 24 May 2018 | 8:08

 

На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден се отдава почит на светите братя Кирил и Методий – създателите на славянската писменост.

 

През 855 г. Кирил и Методий създали глаголицата във византийския манастир Полихрон в областта Витиния в Мала Азия и там превели свещени книги. След това те се заели да популяризират християнството сред славяноезичните народи.

 

Техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий продължили делото им. Те получили топъл прием в България от княз Борис през девети век. Кирилицата, която заменя глаголицата, е създадена в Преславската книжовна школа. Като неин създател се сочи Климент Охридски, а името й е дадено в чест на Константин-Кирил Философ.

 

Като ден на просветата празникът се чества за първи път в Пловдив през 1851 г., когато в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий" по инициатива на Найден Геров се организира празник и ученическо шествие. През 1856 г. Йоаким Груев предлага денят на Кирил и Методий да бъде отбелязван като празник на българските ученици.

 

Денят на св. св. Кирил и Методий се отбелязва от Българската православна църква на 11 май по църковния литургичен календар. Има данни, че на този ден е отдавана почит на светите братя още от 12 век.

 

69 блока ще се включат в традиционното празнично шествие във Варна по случай 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост. Празничната програма започва в 9,20 ч. с благодарствен молебен в Катедралния храм „Св. Успение Богородично“. Точно в 10 ч. на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъде издигнат българският флаг, след което ще бъде изпълнена фолклорна композиция, а във въздуха ще полетят големи балони с буквите от кирилицата.

 

Под звуците на химна „Върви, народе възродени“, ще тръгне празничното шествие, което традиционно се повежда от ученици и учители от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", следвани от носителите на Награда „Варна“ за 2018 година. Ще участват и всички общински, държавни и частни училища, 6-те варненски висши учебни заведения, блок с детски градини, Общински детски комплекс, НАОП "Н. Коперник", блок на културните институции. В 11 ч. пред входа на Морската градина ще започне концерт под мотото „Да поиграем на празника” на фолклорен ансамбъл „Варна“.

 

Във връзка с провеждане на празнично шествие по случай 24-ти май от 9ч. до приключване на мероприятието (около 14:00 ч.) ще бъде ограничено движението на автомобили в следните участъци:

 

 -бул. „Христо Ботев” – от кръстовището с ул. „Кракра” до кръстовището с ул. „Бачо Киро”;

 

-бул. „Владислав Варненчик” - в отсечката от кръстовището с ул. „Отец Паисий” до пл. „Св. Св. Кирил и Методий”;

 

-бул. „Мария Луиза” – от пл. „Св. Св. Кирил и Методий” до кръстовището с бул. „Сливница”;

 

-бул. „Осми Приморски полк” – от кръстовището с бул. „Сливница“ до кръстовището с бул. „Цар Освободител”;

 

-бул. „Княз Борис I” – от кръстовището с бул. „Цар Освободител“ до кръстовището с бул. „Сливница”;

 

-бул. „Сливница“ – от сградата на Община Варна до кръстовището с бул. „Княз Борис I”;

 

-ул. “Братя Миладинови“ – от кръстовището с бул. „Осми Приморски полк“ до кръстовището с бул. „Княз Борис I ”;

 

-ул. “Македония“ – от кръстовището с бул. „Осми Приморски полк“ до кръстовището с бул. „Княз Борис I ”;

 

-ул. “Д-р Пискюлиев“ – от кръстовището с бул. „Христо Ботев“ до кръстовището с ул. „Георги Бенковски”;

 

-ул. “Бачо Киро“ – от кръстовището с ул. „Русе“ до кръстовището с бул. „Христо Ботев“;

 

-ул. “Шипка“ – от кръстовището с ул. „Хан Аспарух“ до кръстовището с бул. „Мария Луиза“;

 

-ул. “Антим I“ – от кръстовището с бул. „Съборни“ до кръстовището с бул. „Мария Луиза“.

 

Няма да се позволява напречно пресичане на булевардите в посочените отсечки.

 

 

Коментари ( 0 )