IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
08:11 | 25 май 2018
Обновен: 13:36 | 15 април 2024

Повече психолози и педагогически съветници в училищата

В бюджета за тази година са били планирани допълнителни средства в размер на 7 милиона лева

По материала работи: Слав Велев
Повече психолози и педагогически съветници в училищата

Ще увеличим броя на психолозите и педагогическите съветници в училищата. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред „Фокус“. Той припомни, че в бюджета за тази година са били планирани допълнителни средства в размер на 7 милиона лева за увеличаване на броя на психолозите и педагогическите съветници, пише Monitor.bg.

 

Било е въведено и задължително изискване за назначаване на поне един психолог или педагогически съветник при над 350 ученика. „Ще увеличаваме тези средства през следващите години и ще намаляваме границата. Предвидили сме и други видове подкрепа. За кариерните консултанти, които бяха финансирани предходни години със средства от Европейския съюз, тази година беше предвидено бюджетно финансиране. Това също е един вид подкрепа“, посочи министър Вълчев. Той припомни, че един от приоритетите на Министерството е приобщаващото образование. Предвижда се да бъдат утвърдени нови учебни дисциплини – по майчин език, религия и други. Сред другите водещи приоритети министър Вълчев посочи дигитализацията в образованието. Децата ще бъдат насочени към ползването на електронни устройства с образователна цел. Ще бъдат инвестирани средства в изграждането на WI-FI мрежи в училищата, в ползването на електронен дневник и в обучения по дигитални умения на педагогическите специалисти. Ще бъде създаден отворен образователен облак – свободни за достъп електронни ресурси в училищата. „Много са нещата, които трябва да направим. Много са дейностите, в които трябва да инвестираме допълнителни усилия“, посочи министър Красимир Вълчев.

 

 

Коментари

Новини Варна