IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
11:08 | 25 май 2018
Обновен: 17:21 | 17 април 2024

Регламентът за защита на личните данни в ЕС влиза в сила

Доставчиците на услуги ще бъдат задължени да предоставят на клиентите си достъп до подадените от тях данни

По материала работи: Слав Велев
Регламентът за защита на личните данни в ЕС влиза в сила

Регламентът за защита на личните данни във всички страни от Европейския съюз влиза в сила от днес. Целта на новия документ е увеличение на правата на потребителите по отношение на техните лични данни, уведомиха от ЕК.

 

Всеки доставчик на услуги ще бъде задължен да предоставя на клиентите си достъп до подадените от тях данни, както и право на промяната им или пълното им заличаване. Регламентът предвижда специални технически и организационни мерки, които доставчиците на тези услуги трябва да осигурят, за да ги предлагат на европейските граждани и съответно да обработват личните им данни според изискванията на новата регулация, пише news.bg.

 

Регламентът ще се прилага и по отношение на дружества и лица, които са извън територията на ЕС, но в търговската си дейност обработват лични данни на европейски граждани.

 

Прилагането и спазването на регламента ще бъде отговорност на национални регулатори. Предвижда се и централен орган, който ще се нарича Европейски борд за защита на информацията. Неговата цел е да подпомага еднаквото прилагане на регламента във всяка държава и да действа като форум за регулаторите, а при спорове да издава задължителни решения. По предварителна информация обаче, много от националните регулатори не са подготвени за прилагането на тази мярка.

 

Пред БНР евродепутатът Емил Радев заяви че в случай на нарушения ще се налагат глоби.

 

"Санкциите са страшно големи вече. При нарушение на регламента от страна компаниите може да им бъде наложена санкция до 20 милиона евро, с максимален размер от 4% от годишния световен оборот на корпорацията. Например, това за "Фейсбук" би означавало стотици милиони евро санкции".

 

Целта на регламента е да не се събират личните данни без наше съгласие. "Чувствителните лични данни въобще няма да се обработват, защото регламентът забранява да се обработват лични данни, разкриващи расов или етнически произход, политически възгледи, религиозни или философски убеждения, членство в синдикални организации.

Забранява се обработването на генетични данни, биометрични данни, данни за здравословното състояние или за сексуалния живот или ориентация на физическото лице, освен ако не са на лице определени условия, точно описани в регламента", каза Емил Радев.

 

Новият регламент за защита на личните данни беше приет през 2016 година и членките на ЕС имаха достатъчно време да предприемат необходимите мерки, да направят информационна кампания. Това не се случи на доста места, в това число и България, допълни евродепутатът.

 

В специално изявление заместник-председателят на ЕК , отговарящ за цифровия единен пазар Андрус Ансип заяви: "Неприкосновеността на личния живот на европейските граждани ще бъде по-добре защитена, а предприятията ще ползват един и същ набор от правила в целия ЕС. Надеждните правила за защита на данните са базата за функционирането на единния цифров пазар и за процъфтяването на интернет икономиката. Новите правила гарантират, че гражданите могат да имат доверие в начина, по който данните им се използват, и че ЕС може да се възползва максимално от възможностите, предлагани от основаната на данни икономика".

 

Комисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова добави, че личните данни са златото на 21-ви век. "Ние оставяме данните си на практика с всяка направена стъпка, особено в цифровия свят. Що се отнася до личните данни днес, хората са изложени като в аквариум. Защитата на данните е основно право в ЕС", каза Йоурова.

 

ЕК отпусна 1,7 милиона евро за съфинансиране на обучението на специалисти в областта на защитата на данните. Още 2 милиона евро бяха отпуснати, за да се помогне на националните органи за защита на данните да достигат до предприятията, по-специално МСП, и физическите лица.

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна