IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Избрано
07:00 | 14 юни 2018
Обновен: 13:19 | 28 март 2024

Днес е Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител

На тази дата е роден Карл Ландщайнер, носител на Нобелова награда за откриването на системата АBО кръвни групи

По материала работи: Пламен Янков
Днес е Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител

Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ, архив

 

Днес е Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. 


„Кръвта е дар за живот. Благодарим ви! " - това е мотото на стартиралата през 2004 година инициатива 14 юни да бъде отбелязан като специален ден за честване на доброволното кръводаряване и за изразяване на благодарност към безвъзмездните кръводарители.


На тази дата е роден Карл Ландщайнер, носител на Нобелова награда за откриването на системата АBО кръвни групи. Към идеята на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Международната федерация на организациите на доброволните кръводарители, Международната асоциация по трансфузионна хематология и Световната здравна организация, днес са съпричастни над 192 страни по света.


Милиони хора по света дължат своя живот на други хора, които никога не са срещали - хора, които даряват своята кръв по своя воля и без да получават облаги или материални стимули за това. За съжаление в нашата страна броят на доброволните кръводарители е крайно недостатъчен и страната изпитва хроничен недостиг на кръв и кръвни продукти.


Много страни, включително България, са зависими от даренията на роднини и близки, а в някои страни все още дарителите получават дори заплащане.


И ако по документи кръводаряването е доброволен акт на благородство, то една определена група хора са го превърнали в бизнес.

Коментари

Новини Варна