За юли и август хотелите с 4 и 5 звезди са пълни на 100%
Насърчаваме инвестициите за повишаване на категорията на местата за настаняване, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова
Публикувана: 14 Jun 2018 | 14:51

В Археологическия музей Николина Ангелкова откри срещата на министрите с ресор туризъм на страните членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

За юли и август хотелите с 4 и 5 звезди са заети на 100%. Това съобщи във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова. В Археологическия музей тя откри срещата на министрите с ресор туризъм на страните членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС). Събитието е от най-високия клас „А“, включено в календара на българското председателство на Съвета на ЕС.

 

Очакваме 5% ръст на туристите спрямо м.г., каза още Ангелкова. Тя припомни, че от юни до септември 2017 г страната ни е била посетена от 5,3 млн. чужденци. Ръстът е базиран на заявките на летовници от Германия, Чехия, Полша, Великобритания, Израел, Холандия и Франция. Той щеше да е по-висок, ако леглата в хотелите с 4 и 5 звезди бяха повече. Затова стимулираме инвестициите в тази посока. Бизнесът да подобрява материално-техническата база и да повишава категорията на местата за настаняване, призова министър Ангелкова. 

 

В рамките на форума приехме декларация от Варна, в която всички членове на ОЧИС поемаме ангажимент за изработване на т.нар. черноморски бранд и за неговата промоция, добави тя. Прието е и решение за развиване на вътрешнокруизния туризъм в Черно море. Във връзка с това предстои среща в Турция за оформяне на маршрутите. Хубавото в случая, че представителите на Русия и Украйна седнаха на една маса. Идеята е да се посещават портове, където няма конфликтни точки. Най-напред сме с изработването на винено-кулинарни маршрути „Черноморска кухня и вино“, които ще бъдат надградени със своеобразни културни маршрути с обекти на ЮНЕСКО. 

 

Близо 119 млн. души посещават годишно 12-те страни от ЧИС. Една от идеите е да обменяме туристи помежду си и да привличаме туристи от трети страни, каза още Николина Ангелкова.   

 

На срещата в Археологическия музей бяха представени резултатите от председателството на България на работната група „Сътрудничество в туризма“ към организацията. В него участваха


Майкъл Христидис, генерален секретар на ОЧИС, Асаф Хаджиев, генерален секретар на парламентарната асамблея на ОЧИС и други.

 

СТАВРИ ТАРГОВ 

Коментари ( 0 )