IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Избрано
09:01 | 17 юни 2018
Обновен: 21:37 | 23 април 2024

Работодателите се страхуват от напускащи служители

Кои са най-търсените кадри в България, коментира Надя Василева

По материала работи: Юлиян Атанасов
Работодателите се страхуват от напускащи служители

Обзорен доклад на Manpower България за заетостта през третото тримесечие на 2018 г. показва, че по-голям брой работодатели ще търсят служители, отколкото ще уволняват.„Работодателите не са много обнадеждени, че ще има множество нови назначения, но все пак броят им ще е по-голям от този на уволненията. Голяма част от работодателите – 82%, предпочитат да задържат състоянието, в което се намират и не планират нито нови назначения, нито уволнения“, коментира Надя Василева, управляващ директор в Manpower България, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.Според нея работодателите се страхуват, че някой ще напусне и че трудно ще му намерят заместник.

 

Василева отчете, че при ръста на икономиката в България все повече работодатели искат да назначат повече служители.Управляващият директор в Manpower България съобщи, че има голямо количество отворени работни места за инженери, търговски представители и оператори производство. Търсени са и служителите, владеещи два и повече чужди езика заради добрите темпове на развитие на аутсорсинг сектора.По думите ѝ не са малко работодателите, които търсят служители и извън страната, за производствения сектор, както и хотелиерството, особено в пиков сезон.

 

Проучването на Manpower България за заетостта се прави на всяко тримесечие от 2013 г. насам. То е направено между 620 български работодатели в различни сектори в най-големите градове в страната. Целта е да провери намеренията на работодателите за наемане на нови служители и предстоящи евентуални уволнения, поясни Василева.Ще помогнат ли служителите, които идват от чужбина, за повишаване на капацитета на квалифицираните кадри? Има ли необходимост от подобрение на процеса по подбор и наемане на кадри?

investor.bg

 

Четете още: Трус с магнитуд от 3 по Рихтер събуди Разлог

 

 

Коментари

Новини Варна