IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Избрано
15:11 | 19 юни 2018
Обновен: 07:15 | 26 март 2024

4 г. след потопа над 20 млн. лв. са вложени за обновяване на „Аспарухово“

Благоустрояването на квартала продължава

По материала работи: Ставри Таргов
4 г. след потопа над 20 млн. лв. са вложени за обновяване на „Аспарухово“

4 години след потопа в „Аспарухово“ можем да направим равносметка, че над 20 млн. лв. са вложени за обновяване на квартала. Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов Тихомир Тимов, началник отдел „Общинска инфраструктура“ в община Варна. Парите са от фонд „Солидарност“, оперативна програма „Региони в растеж“ и от местния бюджет, уточни той.

 

Възстановяването на огромните щети е отнело 2 – 3 години. Веднага след трагедията започнахме работа по реконструкцията на източния и западния охранителен канал, припомни Тимов. Коритата им са бетонирани, а проводимостта – осигурена. Възстановени бяха мостовите съоръжения на бул. „1 май“ и ул. „Орел“, както и плажните ивици. Кварталът е почти напълно обновен, още повече, че бил винаги приоритет за общината, бе категоричен Тимов.

 

Работи се активно и по много инфраструктурни проекти – ремонта на бул. „1 май“ и изграждане на кръгово кръстовище и пешеходна пасарелка, на ул. „Мара Тасева“, където са подменени и „В и К“ съоръжения, и други. Възстановените отводнителни канали работят много добре, ако се почистват редовно, доказателство за това е последният пороен дъжд във Варна, каза още общинарят. Той увери, че благоустрояването на кв.„Аспарухово“ продължава. Предстои голям ремонт на ул. „Народни будители“, който включва обновяване на всички главни отсечки от Аспаруховия мост до пътя за Галата, обобщи Тихомир Тимов.

 

Тонове кал затрупаха "Аспарухово" преди 4 г.

 

Това, което помня от трагедията, бе огромната съпричастност на българския народ, каза Юлиян Страшимиров, зам.-председател на БЧК – Варна. Десетки хиляди проявиха огромна самоинициатива – едни изпращаха храни и помощи, други дойдоха на място с по 20 лв. в джоба и по къси гащи, предлагайки безвъзмезден труд, без да знаят къде ще замръкнат.

 

 

Стотици доброволци дойдоха да помогнат за почистването на квартала.

 

Това беше едно от най-големите предизвикателства пред БЧК, защото организацията се правеше на ход. Първите, които дойдоха на мястото на трагедията на 19 юни преди 4 години, бяха пожарникарите. Още на втория ден влезе в действие и нашият екип за аварийни ситуации от 13 души заедно с психолози. Много от аспаруховци не бяха на себе си от преживяното.

 

 

Така изглеждат бетонираните охранителни канали в "Аспарухово".

 

През първите дни трябваше да осигуряваме по няколкостотин комплекта(лопати, ботуши и други) за доброволците. При нас идваха хора с думите: „Дойдохме да помагаме, кажете с какво?“ Съпричастността беше впечатляваща – над 100 фирми от Варна, региона и страната предоставиха средства и помощи, даренията бяха десетки тонове. През първите дни раздавахме по 1400 хранителни пакета, после с ВМС открихме полева кухня, с която изхранвахме над 300 доброволци.

 

Нашият кризисен щаб продължи работа  цели 15 дни – толкова бяха необходими тогава за справяне с най-тежките проблеми. 

 

Резултатът от всичко е, че 4 години след трагедията едно от най-активните червенокръстки дружества е тъкмо в „Аспарухово“ и то наброява близо 2000 членове. За хората от квартала разработихме няколко проекта и те се включваха с желание в инициативите ни, каза още Страшимиров.

 

13 души загубиха живота си след катастрофалното наводнение в „Аспарухово“ на 19 юни 2014 г., а инфраструктурата на квартала бе почти напълно компрометирана.

 

Природен феномен и незаконно строителство са довели до потопа в „Аспарухово“. Това показаха данните от ситуационната експертиза по разследването на наводнението, огласени от Окръжния прокурор Владимир Чавдаров преди около година.

 

Самата експертиза бе изготвена от 6-има експерти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и БАН.

 

Ставри Таргов

 

Снимки архив "Черно море"

 

Още по темата   "Щрихи от утрото" (19.06.2018) - Аспарухово - 4 години след трагедията

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна