IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
19:02 | 19 юни 2018
Обновен: 23:17 | 24 март 2024

Конфликтите по света - най-много от 30 години насам

Броят на загиналите се скочил 10 пъти от 2005 г. до днес

По материала работи: Слав Велев
Конфликтите по света - най-много от 30 години насам

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че броят на страните, участващи в конфликти, е най-големият за последните 30 години, а този на загиналите хора в конфликти се е увеличил десетократно от 2005 г. насам, предаде БТА като цитира Асошиейтед прес.
 

Гутериш каза това пред репортери в Осло, където взе участие в среща, посветена на мироопазването, отбелязва dnes.bg.
 

Той допълни, че "ситуациите с използване на насилие", които могат да се определят като войни въз основа на броя на жертвите в тях, са се увеличили трикратно от 2007 г. За същия период от време с 60 процента са се увеличили и така наречените "конфликти с нисък интензитет", допълни генералният секретар.
 

Гутериш добави, че наред с регионалните конфликти глобалният тероризъм представлява нов вид борба, която "може да удари навсякъде по всяко време".
 

Върховният комисариат на ООН за бежанците заяви, че през миналата година принудително разселените по света са били около 69 милиона души, бягащи от войни, насилие и преследвания, което е рекорден брой.

 

Коментари

Новини Варна