IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избрано
08:14 | 19 юни 2018
Обновен: 02:10 | 10 април 2024

Спипани: 4500 шофьори карат с чужди номера, над 100 счупили скоби

12 000 пияни шофьори са останали без табелите си, след като са карали с над 1,2 примила алкохол в кръвта

По материала работи: Слав Велев
Спипани: 4500 шофьори карат с чужди номера, над 100 счупили скоби

Близо 4500 шофьори са били спипани от полицията да карат колите си с чужди регистрационни номера за година, сочат данните на МВР за 2017 г., цитирани от "Монитор". За сравнение, година по-рано случаите са били едва 24.

 

Големият скок се дължи на въвеждането на мярката всеки пиян или дрогиран шофьор, които е заловен на пътя, да се разделя с регистрационните си табели за срок от година. 12 000 пияни шофьори са останали без табелите си, след като са карали с над 1,2 примила алкохол в кръвта. Над 800 пък са санкционирани заради каране след употреба на дрога.

 

Голяма е бройката и на автоматично дерегистрираните коли заради забавяне в плащането на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". След последните промени в застрахователния кодекс и в Закона за движение по пътищата стана възможно дори без проверка на пътя тези коли да бъдат сваляни от отчет. Така от началото на годината от регистрите на КАТ са отписани 865 556 автомобила. Едва 72 923 обаче са възстановили валидността на талоните си, като са заплатили доброволно "Гражданска отговорност". Спрените на пътя за липса на задължителната застраховка пък са били 14 716.

 

Всички заловени с чужди номера след драконовските мерки шофьори се оказва, че са подменили табелите си, за да могат да карат колите си. Те се надявали, че при проверка на регистрацията, пътните полицаи няма да разберат, че те са от други коли.

 

"Случвало ни се е да спрем автомобил, който е сив на цвят, а в талона, който ни подават, е записано, че е черен. Шофьорът започва да твърди, че колата е пребоядисана, но след справка става ясно, че се касае за коренно различен автомобил. Тогава го задържаме за минимум 24 часа и започване досъдебно производство срещу него. При доказване на вината му го грози затвор до една година, а глобата е минимум 500 лева", обясниха от "Пътна полиция".

 

От там поясниха, че при прилагането на тежката мярка, шофьорът има 12 часа да прибере колата си от пътя, тъй като веднага след залавянето му, той не може да я кара. Ако пък е с отнета книжка, трябва да намери правоспособен шофьор. Тези 12 часа започват да текат от издаването на акт за нарушение и заповед за принудителна мярка спиране на автомобила от движение. Новите мерки обаче важат само ако колата е шофирана от собственика. Нарушителите, които карат чужди коли, минават с по-лека санкция. Тогава колата се спира от движение за един месец.

 

 

Коментари

Новини Варна