IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
08:12 | 9 юли 2018
Обновен: 18:12 | 22 април 2024

СЗО алармира: Всеки втори с алергия след 7 години

Основната причина са замърсителите в околната среда

По материала работи: Слав Велев
СЗО алармира: Всеки втори с алергия след 7 години

Всеки втори ще страда от някакъв тип алергия след седем години, съобщи за „Монитор“ водещият специалист в областта на имунологията акад. Богдан Петрунов, като се позова на данни на Световната здравна организация.

 

Това означава, че бумът на тези заболявания ще бъде към 2025 година. Тези данни той изнесе вчера – Световният ден за борба с алергиите.

 

Основната причина са замърсителите в околната среда, като водещи поравно са консерванти, оцветители и стабилизатори в храните и замърсеният въздух, поясни акад. Петрунов. Радиационният фон също се увеличава и започва да провокира алергични реакции, тъй като срива имунната система, допълни той. Като водещи сред алергичните прояви той посочи домашният прах и акарите в него. Това са микрокърлежи, които предизвикват бронхиалната астма и плесенните спори. В последните години се увеличиха реакциите именно в резултат на плесенните спори. Причината е, че новите дограми на жилищата уплътняват много добре, но така намалява естествената вентилация. Така се получава идеална топла и влажна среда за развитието на въпросните плесени, посочи акад. Богдан Петрунов, цитиран от "Monitor".

 

От своя страна те провокират дихателната недостатъчност и спазматичният бронхит. В резултат между 8 и 9 процента от децата в България страдат от бронхиална астма, а възрастните дихателните алергии също са водещи, като те се изразяват пак с бронхиална астма, алергични ринит, алергичен риносинуит и Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ).

 

Втората причина за алергиите е наследствеността, каза още акад. Богдан Петрунов. При двама родители с алергия вероятността детето също да развие е 50%, ако от нея страна само майката или само бащата, рискът е 20 на сто, допълни той и съобщи, че Българското дружество по имунология е подготвило национална програма за борба с алергиите, която ще бъде представена в Министерството на здравеопазването.

 

Коментари

Новини Варна