IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
08:17 | 11 юли 2018
Обновен: 03:56 | 30 април 2024

Една пета от хората с увреждания имат работа

445 хиляди пък е общият брой на тези, които получават трайна пенсия за намалена работоспособност от НОИ

По материала работи: Слав Велев
Една пета от хората с увреждания имат работа

87 000 са хората с увреждания, които се трудят на първичния пазар на труда - това отчете заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров по време на кръгла маса „Хората с увреждания като ресурс за първичния пазар на труда – предизвикателства и решения“, която се проведе под патронажа на президента Румен Радев.

 

445 хиляди пък е общият брой на тези, които получават трайна пенсия за намалена работоспособност от НОИ, добави президентът. Това означава, че едва 20% от тях участват в трудовия пазар. Въпреки това тенденцията била положителна спрямо предходните години, подчерта зам.-министър Лазаров, предаде Monitor.bg.

 

По време на кръглата маса стана ясно още, че един на шест души в Европа има увреждане, тоест броят им е около 80 млн. „Специализираните предприятия у нас също играят важна роля в приобщаването им към обществото. В тях работят над 3000 души, като 1500 са с увреждания“, каза Елка Тодорова, председател на Националното сдружение на хора с увреждания.

 

По последни данни на НОИ пък едва 8.1% от регистрираните безработни с увреждания са висшисти. В момента в УНСС се обучават около 100 студенти с над 70% инвалидност. Следващата седмица ще заседава Националният съвет за насърчаване на заетостта, ще има заседание за преразпределение на средства от едни мерки и програми към други и акцентът е подкрепа на заетостта на хората с увреждания.

 

От социалното министерство отчетоха още, че коефициентът на безработица на хората с увреждания е намалял – за 2013 г. той е бил 18.2%, докато за миналата година е 8.5%

Коментари

Новини Варна