IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Избрано
12:11 | 14 юли 2018
Обновен: 16:00 | 27 март 2024

Училищният звънец бие на 17 септември, пролетната ваканция по-къса

Обсъждат матурите и изпитите след 7-и клас да са в различни дни

По материала работи: Пламен Янков
Училищният звънец бие на 17 септември, пролетната ваканция по-къса

Снимка АРХИВ, Ели Маринова

 

овата учебна година ще започне на 17 септември, понеделник, тъй като 15-и се пада в събота. Първият звънец за спортните училища пък ще бъде две седмици по-рано - на 3 септември.

 

И през следващата учебна година ще има четири ваканции. Есенната е между 2 и 6 ноември, на Коледа учениците ще почиват общо 11 дни - от 22 декември до 1 януари.

 

Четири дни ще продължи междусрочната ваканция - от 2 до 5 февруари.

 

С ден по-малка ще бъде пролетната ваканция, която е заложена от 31 март до 7 април. За дванадесетокласниците обаче тя ще е едва тридневна - 5, 6 и 7 април.

 

За най-малките - от 1-и до 4-и клас, учебната година приключва на 31 май 2019 г. За тийнейджърите след 7-и клас годината ще продължи до 28 юни, а завършващите 12-и клас приключват на 15 май 2019 г.

 

Обсъден е и план-приемът за 2019/2020 учебна година. Едно от предложенията е сроковете за прием да се оптимизират така, че всичко да приключва до края на юли, съобщава "24 часа", цитиран от dnes.bg. Сега част от кандидатстването се прави през август, когато семействата са планирали ваканциите си, обясняват идеята експертите.

 

През следващата учебна година за първи път ще се разделят матурите на абитуриентите от външното оценяване след VII клас. Сега зрелостните изпити и тези за влизане в гимназиите се провеждат в един и същи ден.

 

За 21 и 23 май 2019 г. са планирани зрелостните изпити, а 17 и 19 юни са датите за националното външно оценяване.

 

Идеята вече е приета на отраслов съвет за тристранно сътрудничество в министерството на образованието. Решението обаче не е окончателно. Предстоят още обсъждания, накрая графиците ще бъдат определени със заповеди на министър Красимир Вълчев, поясниха от МОН.

 

Досега двата изпита винаги се провеждаха в едни и същи дни, които са неучебни за останалите класове. Промяната ще донесе по още един ден без занятия в училищата, в които има изпити.

Коментари

Новини Варна