IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
20:49 | 16 юли 2018
Обновен: 05:18 | 15 април 2024

След 4 часа разговори и Путин и Тръмп доволни

Вижте подробности за срещата

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимка: Reuters

Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин останаха доволни от двата кръга преговори, които проведоха в Хелзинки.Първо двамата лидери се срещнаха на четири очи за малко над два часа, а след това на работен обяд към тях се присъединиха делегациите им. От руска страна присъстваха външният министър Сергей Лавров, прессекретарят на Путин Дмитрий Песков и президентският съветник Юрий Ушаков. В американската делегация бяха държавният секретар Майк Помпейо и президентският съветник за националната сигурност Джон Болтън. Тази част от преговорите продължи около два часа, а след това дадоха пресконференция.Руският президент Владимир Путин заяви, че преговорите му в Хелзинки с американския му колега Доналд Тръмп са били успешни и полезни.Преговорите преминаха в откровена и делова обстановка. Смятам ги за много успешни и много полезни", заяви той.Путин заяви, че Студената война е приключила и че САЩ и Русия трябва да решават проблемите заедно.

 

"За всички е очевидно, че двустранните отношения преживяват сложен период, обаче тези трудности и тази напрегната обстановка нямат обективни причини. Студената война отдавна приключи, епохата на остро идеологическо противопоставяне на двете страни остана далеч в миналото, обстановката в света кардинално се промени", заяви руският президент.

 

"Днес и Русия, и САЩ се сблъскват със съвършено различни предизвикателства - опасно дебалансиране на механизмите на международната сигурност и стабилност, регионалните кризи, разпространяването на терористичната заплаха и трансграничната престъпност, нарастването на проблемите в световната икономика, екологични и други рискове. Справянето с всички тези проблеми е възможно само с обединени усилия", заяви Путин.

 

"Надявам се да стигнем до такова разбиране и с американските партньори", добави руският президент."Днешните преговори отразиха съвместното ни с президента Тръмп желание да поправим негативната ситуация в двустранните отношения, да набележим първите стъпки по оздравяването им, възстановяване на приемливо равнище на доверие и връщане към сътрудничеството от предишното ниво по всички въпроси от взаимен интерес", каза Путин.Руският президент заяви, че Москва никога не се е месила в изборния процес в САЩ.

 

"Г-н Тръмп засегна темата за руската намеса в американските избори. Трябваше да повторя това, което съм казвам много пъти преди – руската държава никога не се е намесвала, нито е планирала да се намесва във вътрешните работи на САЩ“, каза той.Тръмп заяви, че е посветил на темата значителна част от времето на разговора с Путин.

 

"На днешната среща пряко засегнах темата за руската намеса в нашите избори. Значителна част от времето бе отделена на това и президентът Путин много може би много искаше да засегне темата… Той има интересна идея", каза Тръмп без да влиза в подробности.US президентът нарече "катастрофа“ за САЩ разследването на руската намеса в изборите. „Ние  проведохме брилянтна кампания и затова съм президент“, каза Тръмп, отхвърляйки за пореден път твърденията, че руско хакване и пропаганда са му помогнали да спечели вота през 2016 г.

 

"Имам голямо доверие в хората от моето разузнаване, но ще ви кажа, че Путин бе изключително силен и мощен в отричането (на намесата). И направи невероятно предложение" каза Тръмп.

 

Преди това Путин намекна, че би разрешил разпити на руски граждани, обвинени от спецпрокурора Робърт Мълър."Той може да ни изпрати заявка за разпит на хората, които подозира“, каза Путин.Руският президент призна, че се надявал Тръмп да спечели изборите, "защото говореше за нормализация на руско-американските отношения“.И нарече "глупост" твърденията, че Москва събирала компромати за Тръмп."Трудно е да си представи човек по-голяма глупост. Моля изхвърлете този боклук от главите си“, каза Путин и посочи, че когато Тръмп е бил в Москва за конкурс за красота, той не е знаел за идването му.

 

Заради демонстрираните добри отношения между двамата президенти се оказа, че мнозинството чуждестранни журналисти, командировани в Хелзинки за срещата между Путин и Тръмп, са уверени, че по време на протоколната част от срещата американският държавен глава е намигнал на руския си колега.Дискусията по въпроса се завърза в пресцентъра във финландската столица, в който се събраха стотици журналисти, за да отразяват преговорите между лидерите на двете страни.

 

Моментът, който предизвика споровете, беше, когато Путин и Тръмп излязоха пред медиите за встъпителните изявления преди срещата лице в лице в президентския дворец в Хелзинки. На кадрите се вижда как американският президент, който седеше отдясно на Путин, гледа към руския си колега и сякаш му намигва.Малка анкета на кореспондента на ТАСС сред останалите журналисти, показа, че мнозинството не се съмняват, че е станало именно това.В същото време някои медийни представители гледат скептично на това, че става дума за намигване.

 

dnes.bg

 

Четете още: Берлин яростен на Тръмп, че ЕС е "враг" на САЩ

Коментари

Новини Варна