IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
08:10 | 23 юли 2018
Обновен: 08:58 | 28 март 2024

Седмицата започва с предупреждение за обилни валежи и гръмотевици

Варна засега се разминава с жълт код за порои

По материала работи: Борис Проданов
Седмицата започва с предупреждение за обилни валежи и гръмотевици

Националният институт по метеорология и хидрология обяви за 23 юли жълт код за обилни валежи и гръмотевици в почти цялата страна, с изключение на областите: Бургас, Варна, Добрич, Благоевград, Кюстендил, Монтана и Видин.

 

През нощта на места в Северна България и планинските райони ще превали и прегърми. В сутрешните часове над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево и топло.

 

Над Черноморието около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб югоизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са около 27-29 градуса. Температурата на морската вода е 26-27 градуса, вълнението на морето ще бъде 2 бала.

 

Над Северна България още преди обяд, а над Южна - по-късно през деня, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, на много места ще има валежи и гръмотевични бури. Ще има и градушки. Максималните температури ще са между 28 и 33 градуса, в София - около 28 градуса. През нощта срещу вторник валежите ще продължат, в Източните Родопи ще са значителни.

 

За районите в жълто през денонощието ще има валежи, с гръмотевици и локални градушки. Очакваните количества на валежите ще достигне до 20 л./кв.м. В областите Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян се очакват дори по-обилни валежи, с количества до 25 л./кв.м, в отделни райони и повече. Валежите там ще продължат и през нощта срещу вторник и ще са значителни.

 

Във вторник на много места в страната ще вали дъжд, придружен и от гръмотевични бури. Най-голяма е вероятността за интензивни явления и значителни по количество валежи на места в Северна България и източната част на Родопската област. Ще има и градушки. Количествата на валежите ще надхвърлят 25-30 м/кв.м, в отделни райони на Родопите - над 50-60 л/кв.м.

 

От север-северозапад в Източна България, по-късно и от североизток, ще проникне сравнително хладен въздух. Температурите ще се понижат, най-съществено във вторник, когато максималните ще са между 23 и 28 градуса. В сряда ще има и слънчеви часове, главно преди обяд; температурите слабо ще се повишат, но ще останат по-ниски от обичайните за края на юли.

 

Още по темата: ТВ Черно море - Проноза за времето 23.07.2018 г.

 

Коментари

Новини Варна