IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
16:01 | 23 юли 2018
Обновен: 21:24 | 23 април 2024

Сериозни инциденти по плажовете на Варна няма

„Това означава, че хората слушат, спазват знаците и правилата за къпане“, заключи управителят на ДКЦ 1 „Св. Клементина“ д-р Иван Иванов

По материала работи: Борис Проданов
Сериозни инциденти по плажовете на Варна няма

Настоящото лято е на път да постави своеобразен положителен рекорд. До този момент от началото на сезона във Варна и района не е регистриран нито един воден инцидент по плажовете. „Това означава, че хората слушат, спазват знаците и правилата за къпане“, заключи управителят на ДКЦ 1 „Св. Клементина“ д-р Иван Иванов, отговарящ за медицинското обслужване по плажовете.

 

Медицинските екипи, разположени на пясъчните ивици, обслужват предимно колабирали летовници и такива със сърдечни проблеми. Засега обаче при нито един случай не се е налагало транспортиране на човек до някоя от болниците в града. „В последно време зачестиха леките травми. Става въпрос предимно за хора, порязали се на мида или пък стъпали на криво във водата, наранили се от подводен камък и т.н.“, каза още д-р Иванов.

 

Според него една от причините за липсата на сериозни водни инциденти е и лошото време през това лято. „Често няма слънце и съответно липсват туристи по плажовете“, допълни д-р Иванов. Подобно мнение изрази и наемателят на централната плажна ивица във Варна Дирон Ръсовски. „Налагало се е спасителите да се намесват в няколко случая, но не става въпрос за нещо сериозно. Миналата седмица например, дядо с внучето си бяха влезли по-навътре в морето. Беше им оказана помощ да излязат на брега, но пак казвам, това не са сериозни инциденти“, коментира Ръсовски.

 

По неговите думи обаче липсата на водни инциденти не се дължи на по-голямата дисциплинираност на плажуващите. „Има доза късмет. Освен това се опитваме и превантивно да ги ограничаваме. Доскоро например, имаше изцяло западен вятър и не позволявахме на хората да влизат с надуваеми предмети във водата, тъй като много бързо морето ги отнасяше навътре. Това донякъде дава резултат“, заяви също Ръсовски.

 

Хубава новина е, че досега липсват и традиционните проблеми между спасителите и по-буйните плажуващи. През минали години често се стигаше до пререкания и дори до физически сблъсъци. „Засега почти не се е налагало да вдигаме червен флаг, при който влизането в морето се забранява. Не е имало големи вълни. Само на 2 - 3 пъти през юни. А точно тогава се получават пререкания, защото спасителите се опитват да ги извадят от водата, те пък не искат и така стават скандалите“, допълни наемателят на плажа.

 

Все пак хората, които тепърва смятат да проведат лятната си ваканция, трябва да бъдат внимателни. По традиция морето е най-опасно в първата половина на август, когато често има мъртво вълнение.

 

Никола Димитров

Коментари

Новини Варна