15 двойки се врекоха във вярност на 8.08.2018 във Варна
Повече чужденци предпочитат българския фолклорен ритуал
Публикувана: 8 Aug 2018 | 14:44
снимки: Ели Маринова

Днешната дата е много символична, тъй като комбинацията от три осмици определено привлича младоженците.  Днес 15 двойки си казаха „Да“, каза Янна Иванова- организатор „Венчавки“  в Ритуална зала Варна. Техните предпочитания са по-скоро към музикална програма, отколкото само формално да се подпишат. Звучаха Менделсон, „На многая лета“, последвана от съвременни парчета.

 

Яна Иванова

В сравнение с предходната  година бележим ръст на бракосъчетанията като до момента имаме около 800 двойки, които са подписали при нас. Със сигурност до края на годината ще станат над 1000. Всеки ден се записват нови двойки.  Датата 8.08. е на второ място. На първо е 18.08.2018 г. Специално за тази дата ще отворим вратите на две зали, тъй като броят на желаещите е много голям. В ритуалната зала ще бракосъчетаем 30 двойки, имаме и 3 изнесени ритуала. В трета зала ще бъдат само фолклорни ритуали. Прекрасни народни песни ще звучат. В първа зала остава класическия ритуал – допълни Янна Иванова.

 

По нейни думи в 8-я ден на 8 месец има основно българи и една френска двойка.

 

„В смесените бракове имаме интересни представители на о-в Мавриций, Филипините, добавя още Иванова. Наскоро омъжихме китайка за българин. Много руснаци, украинци, румънци, гърци, турци, сърби, македонци идват да се оженят във Варна. Имаме представители от ЕС – Германия, Англия, Франция“.

 

Повече са изнесени ритуали през тази година. „Хората търсят нещо нестандартно. Предимството на изнесения ритуал в двора на ритуалната зала, че двойките реално сключват брак. Докато в ресторантите правим само театър за гостите. В този случай се изисква младоженците предварително да са сключили брак, за да се проведе изнесен ритуал на нестандартно място. В събота имахме прекрасен изнесен ритуал в двора на залата, който приключи с пускане на два бели гълъба. Беше много вълнуващо, когато гълъбите се върнаха и се събраха отново заедно. Атмосферата и архитектурата тук е много подходяща за сватби“.

 

Според организатора „Венчавки“, фолклорният ритуал е много предпочитан, защото той се предлага само тук, във Варна. Представлява част от българската традиционна сватба в осъвременен вариант. Включени са талантливи музиканти, певци и танцьори. Интересното е, че много чужденци се припознават в този ритуал, може би защото харесват българското. Те затова и идват да сключат брак в България. Много млади хора избират и класическият ритуал.

 

=

 

Двойка 1

Избрахме днешния ден, защото 8-цата е съвършенство, постоянство и завършеност. Пожелаваме си любов и щастие.

=

 

Двойка 2

Той: Аз не съм избирал нищо. Нали знаете – жената избира важните дати. Всеки младоженец, който се решава на такова начинание знае, че той просто няма думата.

Тя: Пожелавам си всичко да ни върви безпроблемно, по вода. Здраве и щастие.

=

 

Двойка 3

Тя: 8-цата символизира безкрайността. Искаме нашата любов да е безкрайна. Аз я избрах всъщност.

Той: Пожелавам си да живеем хубаво.

 

Ели Маринова

Снимки авторът

 

 

Четете още:Във Варна днес 15 влюбени двойки ще си кажат „Да“

Коментари ( 0 )