IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Избрано
08:36 | 11 август 2018
Обновен: 21:20 | 23 април 2024

Близо 40 млн. лв. чакат за обновяване на храмове

Повечето черкви без нотариални актове, за да получат парите

По материала работи: Слав Велев
Близо 40 млн. лв. чакат за обновяване на храмове

Почти 40 млн. лева са осигурени и чакат да бъдат усвоени за обновяването на храмове по програмата за селските райони чрез фонд „Земеделие“, съобщиха за „Монитор“ от фонда.

 

Общо 89 договора са сключени за отпускане на безвъзмездна финансова помощ по подмярка 7.6. „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата“ от мярка 7. „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 година.

 

По двете мерки са отпуснати общо 50 679 814 лева. Към 9 август са изплатени 11 763 449 лева, като 1 866 892 лева от тях са по подадени заявки за междинно и окончателно плащане, показва справка на фонд „Земеделие“, предоставена на „Монитор“.

 

Изрично изискване е бенефициентът да сключи застраховка за 5 години от датата на заявката на плащането. Съгласно сключените договори ползвателите са длъжни да я сключат за обекта на подпомагане, по неговата действителна стойност, без право на подзастраховане. На практика това е мониторинговият период.

 

Към момента няма изтекли застрахователни полици, казаха от фонд „Земеделие“. При подаване на заявка за плащане ползвателят представя застрахователна полица, валидна за срок от минимум 12 месеца. Ежегодно в срок до изтичане срока на валидност на застрахователната полица (в случаите, когато договорът за застраховка не покрива целия срок на мониторинг), ползвателят се задължава да представя пред фонда подновената застрахователна полица, валидна за период поне от една година, считано от датата, на която е изтекла валидността на предходната полица заедно с платежни документи за изцяло платена застрахователна премия, поясниха от там.

 

Оказва се, че повечето от храмовете в България все още нямат нотариални актове. Без тях те не могат да удостоверят собственост, за да кандидатстват по селската програма, поясниха експерти. Другата пречка е, че изрично изискване е обектът да е в населено място с население не по-малко от 500 жители, каквито в страната са малко.

Коментари

Новини Варна