IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
12:13 | 14 август 2018
Обновен: 20:46 | 25 април 2024

Мобилните телефони в клас - само за учене

Близо 1100 училища в страната имат безплатен Wi-Fi

По материала работи: Слав Велев
Мобилните телефони в клас - само за учене

Учениците да ползват мобилни телефони и устройства, но само за учене. Това коментира просветният министър Красимир Вълчев в отговор на въпрос дали трябва да има телефони в час.

 

"Мобилни телефони и разговори – не, дисциплината е важна за придобиване на знания. Мобилни устройства и учене чрез тях – да, все пак знаем, че днес цифровите технологии променят както живота ни, така и начина на учене. Този дебат го водихме с колегите министри на образованието в рамките на Европейския съюз и това, което надделява като политика в другите европейски страни, е обучение чрез информационни технологии така, че да не бъде за сметка на социално-емоционалните компетентности", каза той пред bTV.

 

Министър Вълчев обясни, че е по отношение на мобилните телефони различите учители тестват различни подходи.

 

 

На въпрос дали МОН е инвестирало достатъчно, за да има дигитално образование, Вълчев отговори: "Поехме ангажимент всички училища да имат безплатен wifi. В момента близо 1100 училища имат такъв, който покрива минимум 80% от класните стаи. Ще правим и т.нар. образователен облак – отворен достъп до образователно съдържание", каза още той.

 

Вълчев коментира и учителските заплати.

 

"Минималната заплата, която в момента е 760 лв. за длъжността младши учител и учител, ще се увеличи на 920 лв. – това е основната заплата. Иначе средната брутна заплата, е около 1080 лв. Тя е близка до общата средна на страната. След увеличението тя ще стане близо 1300 лв. – това е брутната. А нетната вероятно ще е между 1000 и 1100 лв., но това е индивидуално и зависи от клас прослужено време и т.н.", обясни министърът.

 

"В края на мандата една нетна учителска заплата трябва да бъде над 1500 лв., а минималната – над 1300 лв.", добави министърът.

 

Той посочи, че малко преди 15 септември има дефицит на учители, като най-трудно се намират педагози по информационни технологии, физика и математика. "Средната възраст на един български учител е около 50 години", заяви Вълчев.

 

Коментари

Новини Варна