GPS система ще определя маршрута на кандидат-шофьорите?
Целта е да е сигурно, че всеки курсист взима изпита със знания, а не по симпатии или с пари
Публикувана: 16 Aug 2018 | 8:20

Изпитите за шофьор - вече не пред инструктор, а пред компютър. GPS система ще определя маршрута на изпита по кормуване. Целта е да е сигурно, че всеки курсист взима изпита със знания, а не по симпатии или с пари.

 

С въвеждането на новата система маршрутът ще зависи от късмета. Ще се избира на лотариен принцип, а командите на изпитващия ще бъдат заменени от GPS-а. От "Автомобилна администрация (ДАИ) смятат, че е време и за такава промяна, за да спрат злоупотребите, пише dariknews.bg.

 

Маршрутът ще се избира секунди преди началото на изпита. От ДАИ обмислят продължителността му да не се променя. Планират така да се справят със злоупотребите в бранша, съобщава NOVA. Според Страхил Петков, бивш инструктор и настоящ изпитващ, промените не биха затруднили работата му. Според инструкторите идеята е добра, но не достатъчно.

 

"Това нещо, за да се случи, то трябва да залегне в обучението. В противен случай тези хора да бъдат изпитани, без да знаят какво е GPS система и как се задават тези команди - ще бъдат доста затруднени", смята Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

 

 След промените последната дума отново ще е на изпитващия. Той ще е в колата, за да оценява кандидат-шофьора и да отбелязва грешките в таблета си. Даването на точки обаче също може да е субективно. Затова от ДАИ планират и друга промяна - нова методика за по-ясно изчисляване на точките.

 

Промените ще се случват поетапно. Първите ще са още до края на годината.

Коментари ( 0 )