IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
10:00 | 20 август 2018
Обновен: 18:15 | 18 април 2024

Министър Красимир Вълчев: Учебната година ще започне нормално

Взимаме мерки като увеличаване на заплатите, но процесът е бавен

По материала работи: Деян Михайлов
Министър Красимир Вълчев: Учебната година ще започне нормално

Въпреки недостига на учители учебната година ще започне нормално навсякъде в страната. Взимат се мерки учителската професия да бъде по-привлекателна. Това коментира министърът на образованието Красимир Вълчев.


В момента тече процесът на регистрация на учители и заявки от учебните заведения на кадрите, които търсят. "В София се търсят 650 учители, а най-големият проблем е в малките населени места. Ангажират се преподаватели в пенсионна възраст и такива, които да съчетават няколко близки предмета", добави министърът.


Вълчев информира, че учителите в страната са 90 000, а пенсионираните - над 5000. "Учителската професия не е привлекателна за младите хора. Търсят се професии, които по-рано дават възможности. Взимаме мерки като увеличаване на заплатите, но процесът е бавен", съобщи министърът.


Той потвърди, че има тенденция висшето образование да се масовизира. В момента се опитва да се запази тенденцията в 11 и 12 клас да има профилиране, което да подготви по-добре учениците за желаната специалност. В средното образование ще се залага на нови предмети, които да включват повече граждански компетентности.

 

Dnevnik.bg

Коментари

Новини Варна