IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
08:02 | 21 август 2018
Обновен: 02:20 | 21 април 2024

Има взрив на морбили сред сезонните работници

РЗИ излезе с апел към GP-тата и болниците за повишено внимание към заразата

По материала работи: Слав Велев
Има взрив на морбили сред сезонните работници

СТАВРИ ТАРГОВ

Има взрив на морбили сред чужденци, пристигнали в България като сезонни работници. Това съобщава в писмо до общопрактикуващите лекари и лечебните заведения директорът на Регионалната здравна инспекция във Варна д-р Дочка Михайлова. От началото на годината в страната са отчетени 7 потвърдени случая на морбили. Заболелите са на възраст между 2 и 39 години. От тях двама са били с 2 приема на ваксина срещу морбили, трима са без данни, двама са неимунизирани. При пет от тях има данни за внос на инфекцията от други държави от ЕС.

 

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в Стокхолм от началото на годината на територията на Европейския съюз (ЕС) са регистрирани 8 343 случая на морбили. Най-много са във Франция (2 380), Гърция (2 075), Италия (1 715) и Румъния (504). Установено е, че болшинството от заболелите са деца и възрастни, неимунизирани срещу заболяването. През 2018 г. е докладвано и за 31 души, починали от морбили, се казва още в писмото.

 

Значителен  брой  заболявания има и в други държави на Европейския континент: Украйна - 18 188, Сърбия - 4 784, Русия - 1 063 случая.

 

Във връзка с туристически  сезон, засиления поток на чуждестранни туристи и сезонни работници в страната, както и посещенията на български граждани в държави с епидемично разпространение на морбили следва да се предприемат необходимите действия за подобряване на надзора на заболяването, се казва още в писмото.

 

По този повод всички лекари, работещи в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, трябва да обърнат внимание на риска от внос и  разпространение  на  морбили  в страната. А при съмнение за заразата следва да се направи необходимото за съобщаване, изолация, диагностика, превенция и лечение на пациентите. Всички случаи със симптоматика трябва да се насочват за консултация с инфекционист, съветват от РЗИ - Варна.

 

Морбили, известна също като дребна шарка и брусница, е силно заразно остро инфекциозно заболяване, което се причинява от вирус. Източник е единствено болният човек. Той предава заразата в продължение на 8 – 10 дни. Тя се пренася по въздушно-капков път, при говор, кихане, кашляне или при плач. Възприемчивостта към заболяването е почти 100%, т.е., всички контактни, които нямат изграден имунитет, се разболяват. След преболедуването имунитетът е траен и пожизнен.

 

Симптомите са висока температура, секреция от носа, сълзотечение, боязън от светлина, кашлица, загуба на апетит, зачервени конюктиви и други. Най-характерният сред тях е обривът, който обхваща първо лицето около носа и зад ушите, след това слиза към гърдите и крайниците.

 

Усложненията от морбили от страна на белите дробове са под формата на бронхити, бронхиолити и пневмонии, а увреждането на нервната система протича като енцефалити и менингоенцефалити.

 

Единственото сигурно средство за предпазване от морбили е ваксинопрофилактиката. Прилага се комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола на 13-месечна възраст и на 12-годишна възраст.

 

Коментари

Новини Варна