IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Избрано
14:22 | 7 септември 2018
Обновен: 18:53 | 21 март 2024

На 2650 сигнала за пожар са се отзовали варненските огнеборци през лятото

Отчита се повишение на фалшивите сигнали

По материала работи: Пламен Янков
На 2650 сигнала за пожар са се отзовали варненските огнеборци през лятото

Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ, архив

 

 

2650 са сигналите, на които варненските огнеборци са реагирали през летния сезон. Това каза за ТВ Черно море директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” във Варна комисар Тихомир Тотев. 

 

По думите му няма рязка динамика в оперативната обстановка във Варна и областта в сравнение със същия период на миналата година, а в резултат от дъждовете през летния сезон се отчита намаление на горските пожари.

 

„Имаме 8 горски пожара, при които са унищожени ниска тревна растителност. Нямаме унищожена качествена дървесина. Положителните резултати се дължат и на добрата координация с Регионалната дирекция по горите“, допълни комисар Тотев. 

 

С цел намаляване на инцидентите е позиционирана пожарна служба в к.к. Златни пясъци.

 

„Тази година кметът на Варна подписа договор с главната дирекция и в курортния комплекс Златни Пясъци имаме пожарна служба за сезона. Новото през тази година е, че е удължен периода, през който нашите служители ще дежурят там и трябва веднага да отбележа, че има смисъл от това, тъй като 32 пожара възникнаха в курортните комплекси. Естествено, близостта на службата не позволи тяхното развитие и за щастие нямаме сериозни материални щети, да не говорим за човешки жертви“, поясни Тихомир Тотев. 

 

Kъм настоящия момент пожарите вследствие на инциденти предизвикани от газови бутилки също се движат в нормата.

 

„Имаше период през първото тримесечие, когато статистиката показа завишен брой на пожарите, предизвикани от газови бутилки. За сега вече се уравновесяват инцидентите с тези от миналата година и към момента не можем да говорим за увеличение“, отбеляза директорът на варненската пожарна.

 

Предизвикателство обаче остават фалшивите сигнали. От началото на тази година те са 87, като се отчита леко повишение. 

 

Емил Дамянов

Коментари

Новини Варна