IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
11:16 | 13 септември 2018
Обновен: 16:27 | 25 април 2024

Огнеборците във Варна почетоха генерал и бивш кмет

Припомниха за емблематични моменти в своята история

По материала работи: Пламен Янков
Огнеборците във Варна почетоха генерал и бивш кмет

Служители на Регионална Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Варна, водени от своя директор комисар Тихомир Тотев почетоха паметта на първия кмет на Варна след Освобождението Велико Христов, поднасяйки цветя на паметната му плоча в центъра на града. Поводът е 140-годишнината от създаването на пожарната служба във Варна. Веднага след Освобождението пред 1878 година по инициатива на Велико Христов и с решение на Общинския съвет са назначени четирима щатни пожарникари, които напрактика оформят първата команда в морската ни столица. 

 

 

Впоследствие е изградена и каменна часовникова кула, на която пожарникарите са давали денонощни дежурства. Комисар Тотев разказа, че те са следели от кулата за евентуално възникване на пожари, тъй като по онова време тя е била най-високата сграда в града.

 

 

 

Пожарникарите поднесоха цветя и на паметната плоча на генерал Илия Дончев и моряците от Варна, които през 1977 година участват в ликвидирането на един от най-големите пожари, възниквали някога в областта - запалването на машинното отделение на танкера Ерма. На палубата и в трюмовете избухват повече от 100 последователни взрива, като загиват двама души. Полагат се огромни усилия, различни тактически прийоми и след 24 часа Варна е спасена от огромна експлозия, тъй като всичко се развива на кея на петролната база.

 

 

Сами можете да си представите какво е можело да се случи, така че това са герои на своето време, които заслужават да бъдат почитани, заяви комисар Тихомир Тотев. 

 

Цялата операция е водена именно от генерал Илия Дончев, който тогава е начело на пожарното отделение на пожарна охрана и пристига във Варна веднага след възникването на пожара. 

 

Никола Димитров

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна