IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Избрано
16:35 | 13 септември 2018
Обновен: 05:21 | 24 март 2024

Около 60 000 се очаква да са първокласниците в страната за новата учебна година

Министър Вълчев: Випускът е по-малък от предишните!

По материала работи: Пламен Янков
Около 60 000 се очаква да са първокласниците в страната за новата учебна година

Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ, архив

 

 

Около 60 000 се очаква да са първокласниците в страната за новата 2018/2019 учебна година и те ще са по-малко с няколко хиляди. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при посещението си в училище "Митрополит Авксентий Велешки" в Самоков.

 

Випускът, който влиза в първи клас през тази учебна година, е основно от деца, родени през 2011 г., които са по-малко от родените деца през 2009 и 2010 г., обясни министърът, цитиран от БТА и dnes.bg.

 

Той съобщи, че екипите за обхващане на децата и учениците в образователната система работят на територията на цялата страна. Те проследяват обхващането на децата на 5 и 6 години в детските градини, на учениците от първи до седми клас, както и на учениците от гимназиалния етап.

 

По думите на министър Вълчев около 50 000 - 60 000 са децата в риск в образователната система. Сред тях има деца, които не са открити от мобилните екипи на техните адреси, има такива, които са открити и не са записани в училище, има и записани ученици, но има и много ученици, които не посещават редовно училище.

 

От следващата година ще има проект за допълнителна подкрепа за детските градини, които са с концентрация на деца от уязвимите групи - за допълнително обучение по български език, съобщи министър Вълчев.

 

Той разгледа училището в Самоков и отбеляза, че то е едно от тези над 100 училища в страната, които вече са обновени по ОП "Региони в растеж". Общо над 500 образователни институции ще бъдат обновени изцяло по тази оперативна програма, информира министър Вълчев.

Коментари

Новини Варна