IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Избрано
10:21 | 16 септември 2018
Обновен: 01:29 | 15 април 2024

Патриархът във Варна: Мислете не за насилие, а за мир, любов и просперитет

Той благослови всички, които празнуват

По материала работи: Борис Проданов
Патриархът във Варна: Мислете не за насилие, а за мир, любов и просперитет

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит гостува във Варна за отбелязване на юбилея на Църковно-народния събор в Преслав, който се е провел преди 1125 г.

 

„За предците ни този ден е бил от огромно значение, а на нас носи вдъхновение - каза Негово Светейшество. - Съвременниците ни трябва да бъдат изпълнени с признателност към тези славни мъже.“

По случай първия учебен ден утре патриархът пожела българите да говорим и мислим не за насилие, а за мир и любов, за просперитет на цялата ни скъпа родина.

 

Той благослови всички, които празнуват.

 

В Катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна се проведе празнично богослужение, в което участваха членове на Светия Синод, игумени на големи български манастири, свещеници от епархията.

 

На литургията присъстваха още кметът на града Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.

Преславският църковно-народен събор от 893 г. се смята за едно от най-значимите събития от времето на Първата българска държава и заедно с покръстването на българите, започнало през 864-а при княз Борис I, е основополагащо за изграждането на Българската православна църква. По време на събора се решава владетел на България да бъде вторият син на княз Борис - Симеон, столицата да бъде преместена от Плиска в Преслав, а богослужението да се извършва на български език.

Снимки live.varna.bg

 

Още по темата: Патриарх Неофит пристига във Варна

Коментари

Новини Варна