IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
14:49 | 17 септември 2018
Обновен: 21:09 | 23 април 2024

Проф. Стоян Маринов: С много и интересни събития удължаваме туристическия сезон

По данни на двете летища – Варна и Бургас, изпращаме успешна година

По материала работи: Борис Проданов
Проф. Стоян Маринов: С много и интересни събития удължаваме туристическия сезон

„Летният туристически сезон още не е приключил – каза в сутрешния блок на тв „Черно море“ проф. Стоян Маринов, член на Управителния съвет на Варненската туристическа камара. – Средата на септември сме, много от хотелите ще работят до средата на октомври. Затова окончателни цифри ще има в края на ноември. Официална статистика можем да направим по данните на двете летища – Варна и Бургас. Аеропортът в Бургас към 31 август е обслужил 3,3 млн. пасажери. Това е голямо число и ръстът спрямо миналата година е 12%. Летище Варна е обслужило 2,250 млн. пътници и ръстът е 16%. Вярно, една част не са туристи, а български граждани. Но по-голямата част идват по Черноморието с туристическа цел. Значи сезонът действително е добър!“

 

Според проф. Маринов променената конюнктура не е толкова благоприятна както миналата и по-миналата година, защото Турция вече отново е на пазара в Западна Европа, особено в Русия.

 

„Ако говорим по националности, пак на базата на двете летища имаме ръстове на посещенията от Германия, Чехия, Словакия, Великобритания и спад от руския пазар. Именно заради завръщането на Турция. Но прогнозите бяха такива“, добави той.

 

Има и голям брой туристи, които идват по Черноморието.

 

„Младата публика отива в Слънчев бряг, а по-възрастните в Св. св. Константин и Елена и Албена. Но повечето от хотелите са ориентирани към външния пазар, няма атрактивни оферти за вътрешния, което влияе на пазара“, категоричен е проф. Маринов.

 

Започнаха записвания за догодина. Най-лоялните туристи на България (малък процент) бързат и дори има резервации. Реално всичко се реализира по Нова година.

 

„Един турист оставя повече пари в България като туристическа дестинация. Това е нормално, хотелите ни увеличиха цените и приходите са увеличени. Има дори хотели без ръст в нощувките, но по-добри финансови постъпления“, обясни още той.

 

Туристи от нови дестинации почти няма. Не съществува дори разместване на вече изградените пазари.

 

„Има хотелиери на Златни пясъци, които развиват хазартния туризъм и сондират индийския пазар. Тази клиентела няма да е милионна, но достатъчно е няколко хиляди да привличаме и за културно-познавателен туризъм. Сега има туристи по курортите заради световното първенство по волейбол. Във Варна има събития, които привличат туристи, например във вторник в курорта Св. св. Константин и Елена предстои ІІ форум на побратимените градове от България и Русия. Посветен е на 110 г. от основаването на курорта, очакват се кметове от 50 населени места. В чест на Деня на туризма (26 и 27 септември) пак в курорта Св. св. Константин и Елена ще се проведе конкурс за най-добър готвач на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Отново се очакват посетители от региона, които дават заетост на хотелите“, разкри проф. Маринов.

 

Той припомни, че паралелно в курорта Св. св. Константин и Елена се провеждат и празници на гроздолечението и виното (от 17 до 25 септември), което е в добро съчетание с форума на побратимените градове.

 

„Малко след основаването през 1908 г. курортът Св. св. Константин и Елена се е славил именно с гроздолечението си, което е било и запазена марка“, добави експертът.

 

Според проф. Маринов сезонът се удължава със събития, защото морето вече не може да се използва.

 

„Развлечения, нещо да се случва. Плажът отпада, може да се използва като пейзаж. Здравен и СПА туризъм и най-вече събития. Трябва да ги има, много реклама, да привлечем гости, които да са доволни и пак да дойдат, водейки със себе си и други. Когато повече хотели рискуват да работят целогодишно, ще се получи „критична маса“ от места за настаняване с интересни и развлекателни събития, което вече ще е залог за удължаване на сезона“, убеден е проф. Маринов.

 

Конгресният туризъм също е опция за това. Има достатъчно качествени хотели с подходящи зали, които да приемат такива форуми – на лекари, на браншови общности и пр.

 

Круизният туризъм е в криза поради нестабилната политическа ситуация при съседите. Но перспектива за възстановяването му има и Турция прави сериозни усилия.

 

Борис Проданов

Иван Барбов

 

Цялото интервю: "Щрихи от утрото" (17.09.2018) - Колко и какви туристи избраха Варна за почивка това лято?

Коментари

Новини Варна