IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
08:30 | 11 октомври 2018
Обновен: 14:55 | 15 април 2024

Незаконно сметище се появи край с. Осеново

Местните хора се притесняват, че от тоновете отпадъци ще тръгнат зарази

По материала работи: Слав Велев
Незаконно сметище се появи край с. Осеново

 

Незаконно сметище със значителни размери изникна край варненското село Осеново. На него има изхвърлени тонове строителни и битови отпадъци в непосредствена близост до борова гора и къщите ни, алармираха местните хора.

 

Те разказаха, че на парцела първоначално се е появила огромна дупка през пролетта. Тогава из селото са започнали да вървят слухове, че ще се изгражда почивна станция. Наскоро обаче към мястото започват да прииждат камиони и да пълнят изкопа с всякакви боклуци. За това те веднага подават сигнал до институциите.

 

„Искаме да се вземат спешни мерки за премахване на незаконното сметище, което се изгражда в землището. Аз ходех на тази поляна да си събирам гъби и така нататък. Вижте сега на какво прилича. Какви са камари, какви са боклуци, какво нещо е“, заяви местната жителка Йонка Христова. „Това нещо, първо, е грозно, второ, замърсява природата. Тук живеят хора и не е редно да бъде така. Държавата трябва да си вземе функциите. Аз съм от Еленския край. Дойдох тук заради чистия въздух, а вижте какво се получава“, сподели пък Петър Петров, друг местен жител. Хората са притеснени, тъй като само на километър от незаконното сметище се намира водоизточникът на селото и те се опасяват, че могат да тръгнат зарази.

 

От община Аксаково, на чиято територия се намира незаконното сметище, обявиха, че вече са извършили проверка по случая. Боклуците са изхвърлени в частен парцел. „В момента сме предприели действия по издирване на собственика на имота. Малко се затрудняваме с получаването на коректни данни“, заяви заместник-кметът на общината Красимира  Дянкова.

 

След като собственикът бъде установен, ще му се направи предписание да почисти мястото, независимо дали той е отговорен за сметището. „По закон  всеки собственик трябва да си опазва сам имотите. Ако не го открием, има и процедура, при която ние ще почистим имота, като след това ще предприемем действия по събиране на разходите, които сме направили“, каза още Красимира Дянкова.

 

Тя сподели, че това не е единичен случай, но в последните години появата на подобни незаконни сметища е намаляла. „Може би, защото контролът е по-сериозен, а и гражданите проявяват повече бдителност. Факт е обаче, че е много трудно да хванем извършителя на такова деяние, тъй като явно изсипването става бързо, а когато камион с отпадъци просто се движи, нямаме причина да го спрем. Трябва да го хванем, когато се извършва такова действие. Нещата обаче в повечето случаи стават извън работното време на институциите, на места, където няма постоянно присъствие на контролни органи“, допълни Красимира Дянкова.

 

НИКОЛА ДИМИТРОВ

Коментари

Новини Варна