IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избрано
08:37 | 16 октомври 2018
Обновен: 15:01 | 15 април 2024

Авиацията и Военновъздушните сили празнуват днес

Датата 16 октомври се отбелязва като техен празник с разпореждане на Министерския съвет от 1963 г.

По материала работи: Пламен Янков
Авиацията и Военновъздушните сили празнуват днес

Авиацията и българските Военновъздушни сили отбелязват празника си днес. Датата 16 октомври се отбелязва като техен празник с разпореждане на Министерския съвет от 1963 г.

 

На този ден през 1912 г. пилотът Радул Милков - командир на Първо аеропланно отделение, и наблюдателят Продан Таракчиев превръщат самолета в бойна машина като извършват първата в света бомбардировка от въздуха. Това става по време на Балканската война, когато български войски са обсадили Одринската крепост, смятана от цяла Европа за непревземаема.

 

Към 9:30 ч. подпоручиците Милков и Таракчиев излитат със самолет „Албатрос” и се насочват към Одрин. Те оглеждат по време на полета турските позиции и за първи път във военната история  хвърлят от самолета ръчни гранати над гара Караагач. Този полет е исторически макар да продължава час и половина - освен бомбардиране на противника е осъществено и първото в света военновъздушно разузнаване.


Организационното изграждане на българското въздухоплаване започва през 1903 г. Създадената тогава Команда по балонно дело през 1906 г. прераства в бойно подразделение към железопътната дружина под името „Въздухоплавателно отделение”. През 1911 г. правителството взима решение за подготовка на летци и аеромеханици в чужбина и за купуване на самолети, в резултат на което през 1912 г. България вече има своя въздушна армада.

 

В наши дни, в рамките на Стратегията за национална сигурност сред функциите на ВВС са сдържащи, отбранителни, за поддържане на мира и сигурността, хуманитарни, спасителни. Главната мисия на ВВС е да гарантират въздушния суверенитет и сигурност на страната и съвместно с останалите видове въоръжени сили да защитават териториалната й цялост.

Коментари

Новини Варна