IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
16:49 | 16 октомври 2018
Обновен: 20:58 | 23 април 2024

Почти 100% от българите имат поне един кариес

Специалисти по дентална медицина на кръгла маса във Варна

По материала работи: Пламен Янков
Почти 100% от българите имат поне един кариес

Снимка авторът

 

 

Под надслов „Да изградим навиците за постигането на здрава и красива усмивка“ беше проведена Кръгла маса за популяризирането на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца. Събитието беше организирано от Министерството на здравеопазването, Българският зъболекарски съюз и Националния координационен съвет, с активното съдействието на община Варна.


В дискусията взеха участие шестима лектори. Събитието беше открито от д-р Мирослав Миланов, който посочи тревожни факти от българската действителност. По негови думи 96,3% от българите имат поне по един кариес, а всяко четвърто дете в страната има поне един изваден зъб. При младежите между 22 и 24 години броят на извадените зъби е между 2 и 4. Броят на българите, които нямат нито един зъб в устата си, е близо 250 000 души, мнозина от сънародниците ни отказват да посещават зъболекарски кабинет.


„Децата са си деца, но възрастните трябва да се опитват да ги водят по правия път“ – заяви той, след което допълни, че грижата за денталното здраве трябва да започне още с раждането. Лекторът посъветва децата да избягват  шоколадовите храни и газираните напитки. „Храните, които спомагат за красива и здрава усмивка, са плодове, зеленчуци, както и млечни продукти“ – добави още той. 


По думите на д-р Миланов, за да бъде популяризирана Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца, Министерството на здравеопазването трябва да продължи своята логистична подкрепа.

 

АНДРЕЙ АНДРЕЕВ

 

Коментари

Новини Варна