IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
13:19 | 17 октомври 2018
Обновен: 20:57 | 23 април 2024

Инфлaцията в България е третата по големина в ЕС за септември

По-бързо се е ускорила инфлацията единствено в Румъния и Унгария

По материала работи: Слав Велев
Инфлaцията в България е третата по големина в ЕС за септември

България е с третата по големина инфлация в рамките на Европейския съюз след тази в Румъния и Унгария. Това става ясно от последните данни на Евростат.

 

Най-висок ръст на потребителските цени е измерен в Румъния - 4,7%, следвана от Унгария с 3,7% и България с 3,6%. Веднага след това е Естония с 3,5% и Латвия с 3,3%.

 

Най-ниска инфлация е измерена в Дания - 0,5%, Гърция - 1,1%, и Ирландия - 1,2%.

 

Инфлацията в Бъглария се забавя незначително спрямо нивото от 3,7%, отчетено през юли тази година. За сравнение обаче през септември 2017 . годишната инфлация у нас бе едва 1,3%.

 

В Европейския съюз като цяло годишната инфлация през септември е стигнала 2,2%, оставяйки без промяна спрямо предишния месец. За същия период на миналата година обаче тя е била малко по-ниска - 1,8%.

 

 

Що се отнася до еврозоната, инфлацията там леко се ускорява - до 2,1% през септември от 2,0% през август. За сравнение, година по-рано инфлацията е била доста по-ниска - 1,5%, пише Investor.bg.

 

На месечна база годишната инфлация се е забавила в девет страни членки, останала е без промяна в четири и се е ускорила в 14.

 

Най-голямо възходящо влияние върху инфлацията в еврозоната са имали цените на енергията (+0,90 пр.п.), следвани от услугите (0,57 пр.п.), храните, алкохола и тютюневите изделия (0,51 пр.п.) и неенергийните индустриални стоки (0,08 пр.п.).

Коментари

Новини Варна