IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
20:47 | 22 октомври 2018
Обновен: 15:07 | 15 април 2024

Как да се предпазим от замърсения въздух?

Рибено масло

По материала работи: Юлиян Атанасов
Как да се предпазим от замърсения въздух?

Съществуват някои начини, с които да предпазим организма в известна степен от вредния въздух. Вижте кои са те:

 

Рибено масло

В проведено проучване са изследвани хора на средна възраст. Част от тях приемали редовно рибено масло в продължение на един месец. Участниците били изложени на мръсен въздух за два часа. След тези четири седмици изследователите установяват, че групата, която консумирала рибено масло, не страдала от отрицателните последици на замърсения въздух. Изследователите смятат, че това се дължи на съдържащите се в него омега-3 мастни киселини.

 

Антиоксиданти

 

Токсините и свободните радикали, причинени от вредния въздух, увреждат кожата и клетките в тялото. Процесът обаче може да се предотврати чрез прием на антиоксиданти. Те могат да се осигурят чрез целенасочен подбор на храните или прием на добавки.

 

Етерични масла

 

Редица етерични масла също могат да допринесат за намаляване на вредните въздействия от въздуха. Сред тях са масло от карамфил, босилек, които имат потенциал да се борят с възпаленията от фините прахови частици. Етеричното масло от ечемик също съдържа антимикробни свойства, което позволява изчистване от храчките и инфекциите в горните дихателни пътища.

 

Препоръки, които може да спазвате, е да ограничите до минимум твърде оживените места, където въздухът е замърсен. Ако това е невъзможно, поставете носна кърпа върху носа и устата, за да филтрирате вредния дим. Използвайте въздушни пречистватели в дома, които ще намалят вредните частици, но не забравяйте и да проветрявате редовно помещенията.

 

Замърсяването на въздуха може сериозно да увреди човешкото здраве. Здравите хора също могат да изпитат въздействието от него, като изпитат затруднения в дишането в дейности на открито. То може да има негативни последици като сърдечносъдови и респираторни заболявания, хроничен бронхит, дразнене на очите, носа и гърлото, кашлица, стягане в гърдите, недостиг на въздух, главоболие, повишена умора, увреждане на клетки, отслабено функциониране на белия дроб, по-кратък живот и дори рак.

 

puls.bg

Четете още: 11 неща, които трябва да започнете да правите още сега

Коментари

Новини Варна